Kőtt túrós béles
A kőtt túrós béles kemencében és tűzhelyben sütött házi-sütemény.
A hajdúságban cukrozott, mazsolával és nyári időszakban zöld kaporral töltött változatát készítik.
A felülete sárgásvöröses, fényes, néhol a cukros túró kifolyik itt karamell színű.
Bélzete sárgásfehéres színű szivacsos, íz világa a töltött anyagtól függően cukros túrótól és mazsolától édes zamatos, míg ha zöld kaporral és túróval készítik a kapor íz érezhető jobban.
A kőtt túrós béles tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tölteléke tehéntúró. A kőtt túrós bélesnek körülbelül 6-8 cm -es kockára vágják a tésztáját és a közepébe teszik a tojással, cukorral összekevert túrót. Amikor a tölteléket ráhelyezték, a tészta mind a négy sarkát felhajtják, s így helyezik a tepsibe.
A századfordulóig kalács és béles csak a legnagyobb ünnepek ( karácsony, húsvét és lakodalom) süteménye.
Legfrissebb hírek
Galériáinkból
Programajánló
Illúzió Mesterei Hajdúböszörmény
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Május 31. 16:00
A XXVII. Böszörményi Slambuc és HÍR Védjegyes Fesztivál
Hajdúböszörményi Tájházak
Május 25. 08:00
Látnivalók