Kőtt túrós béles

A kőtt túrós béles kemencében és tűzhelyben sütött házi-sütemény.
A hajdúságban cukrozott, mazsolával és nyári időszakban zöld kaporral töltött változatát készítik.

A felülete sárgásvöröses, fényes, néhol a cukros túró kifolyik itt karamell színű.

Bélzete sárgásfehéres színű szivacsos, íz világa a töltött anyagtól függően cukros túrótól és mazsolától édes zamatos, míg ha zöld kaporral és túróval készítik a kapor íz érezhető jobban.

A kőtt túrós béles tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tölteléke tehéntúró. A kőtt túrós bélesnek körülbelül 6-8 cm -es kockára vágják a tésztáját és a közepébe teszik a tojással, cukorral összekevert túrót. Amikor a tölteléket ráhelyezték, a tészta mind a négy sarkát felhajtják, s így helyezik a tepsibe.

A századfordulóig kalács és béles csak a legnagyobb ünnepek ( karácsony, húsvét és lakodalom) süteménye.

Legfrissebb hírek

Virágosztás az intézmények részére

Április 26. 13:09

Közérdekű információk

Április 26. 12:21

Galériáinkból

VIII. Bezermeni vigasságok Gasztronómiai Nap

Programajánló

Illúzió Mesterei Hajdúböszörmény

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 31. 16:00

A XXVII. Böszörményi Slambuc és HÍR Védjegyes Fesztivál

Hajdúböszörményi Tájházak

Május 25. 08:00

Látnivalók

I. világháborús emlékmű - Hősök szobra

Kálvin tér

Hajdúsági Múzeum

Hajdúböszörmény - Főtér