Könyvajánló - „…Isten az Atyám, s föld az anyám”

2023. szeptember 15. 10:17 Kultúra

Felemelő érzés volt jelen lenni, amikor a leszármazottak átadták a hajdúböszörményi Kálvin téri Református Egyházközség számára Baltazár Dezső egykori református püspök bibliáját. A fiatal Baltazár innen, az újtemplomból került a püspökségre 1911-ben.

Könyvajánló - „…Isten az Atyám, s föld az anyám”

Hit, szeretet, család

Hajdúböszörmény az elmúlt évszázadok alatt számos kiemelkedő személyiséget adott a világnak: országos, vagy nemzetközi hírű tudósokat, művészeket és sportolókat, széleskörű tájékozottsággal rendelkező egyházi vezetőket és tanárokat. Baltazár Dezső is városunk szülötte, akit élete végéig idehúzott a szíve. Édesapjának, Baltazár Jánosnak a Hajdúkerület főmérnökeként jelentős szerepe volt a körzet és Hajdúböszörmény városképi fejlődésében. Baltazár Dezső a műveltséget és a hitet otthonról hozta, ahogy a szülőföldhöz való ragaszkodást is. Neveltetéséből fakadó puritánsága mindig megmaradt, soha nem felejtette el, honnan indult. Már szolgálata elején hamar kitűnt, hogy ő nem „csupán a gyülekezete életével foglalkozó lelkész”. Negyven évesen református püspök lett, s bejáratos volt a legfelsőbb politikai körökbe is.

Legendás műveltség és munkabírás

Zeleméri birtokán gyakoriak voltak a vendégek, járt ott Klebelsberg Kuno miniszter és Horthy Miklós kormányzó is. Sokoldalú, hatalmas műveltségű és munkabírású, nemcsak egyházi, de társadalmi kérdésekben is gyakran megnyilatkozó, tettre kész ember volt. Kiemelkedő szerepet játszott a hazai oktatás – felsőoktatás szervezésében is: aktívan részt vett a Debreceni Egyetem alapításában, de az ő nevéhez fűződik az évtizedekig sikeresen működő Kálvineum létrehozása is. Nem feledkezett meg a világháborúban harcolókatonákról sem: a frontvonalakban kereste fel őket és vitt lelki vigaszt, megerősítést. Bármilyen magas pozícióban volt, bármilyen távol is hazájától, vallotta: „Nekem is Isten az Atyám, s föld az anyám…”

A könyvritkaság újra kiadása

A földhöz való ragaszkodása, nemcsak átvitt értelemben az anyaföldet jelentette, hanem szó szerinti kötődést is a zeleméri birtokhoz. Igazán kikapcsolódni itt tudott, kedves jószágai és elsősorban családtagjai körében. Szeretteivel átélte a XX. századi magyar történelem legfőbb traumáit: a világháborút és az azt követő kommunista, majd román randalírozást és az ország megcsonkítását. Az első világháború utáni nehéz gazdasági és morális helyzetben a tengerentúlra ment adományokat gyűjteni a Kollégium és a többi egyházi intézmény javára. Baltazár Dezső bibliája egy igazi különlegesség, hiszen az egyébként is értékes könyvritkaság tartalmazza a püspök saját kezűleg írt bejegyzéseit, gondolatait. Szeretettel ajánlom mindazoknak, akik ismerik, tisztelik a nagyszerű egyházi vezető életművét.

Kiss Attila polgármester 

 

Fotó: Horváth Tamás

 

Czirmayné Kocsis Róza: Rendíthetetlen hittel

A kötetet a hajdúböszörményi református gyülekezeteknél szerezhetik be az érdeklődők.

Legfrissebb hírek

Képviselő-testületi ülést tartottak

Július 12. 10:51

Látványos Falfestés a 61. Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep nyári kurzusán

Július 12. 10:08

Galériáinkból

Tavaszi fesztivál

Programajánló

XIII. Hajdúböszörményi Írótábor

Július 23. 08:00 - Július 27. 23:00

26. „Szeresd a várost” gyermek futóverseny és Mezeifutás Diákolimpia Hajdúböszörmény körzeti döntője

Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont (Hajdúböszörmény, Nagy István utca 38/a)

Szeptember 13. 14:00

Látnivalók

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér