Kapros kalács

A kapros kalács apróra vágott zöldkaporral töltött, rúd alakra feltekert kalács. A Hajdúböszörmény és környékén élő háziasszonyok gasztronómiai leleményességének a bizonyítéka.

A kapros kalács világosbarna, fényes színű, mintegy 40-45 cm hosszú, 10-12 cm széles, 6-8 cm magas, ovális keresztmetszetű 50-55 dkg súlyú rúd. Tölteléke a kaportól fűszeres illatú, enyhe édeskés ízű.

XIX. század végén a legyakoribb volt a kalácssütés az Alföldön.

A parasztkalácsok a 18. század végéig töltetlenek, alapformája a kerek, és a hosszúkás változat. A 19. században elterjedté vált a rúd alakúra feltekert, tájegységenként különböző ízesítésű változat (mákos, diós, lekváros, kapros, stb.) sütöttek.

Legfrissebb hírek

Új háziorvosi rendelők építése Hajdúböszörményben

Május 3. 20:39

Ünnepélyes állománygyűlésen ismerték el a munkájukat

Május 3. 10:08

Galériáinkból

Hajdúsági ízek nyomában történelmi konferencia és időszaki kiállítás

Programajánló

Szemenszedett IGAZSÁG avagy hazudni tudni kell!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 8. 19:00

Őrültek, haza!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 22. 19:00

Látnivalók

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér