Kapros kalács
A kapros kalács apróra vágott zöldkaporral töltött, rúd alakra feltekert kalács. A Hajdúböszörmény és környékén élő háziasszonyok gasztronómiai leleményességének a bizonyítéka.
A kapros kalács világosbarna, fényes színű, mintegy 40-45 cm hosszú, 10-12 cm széles, 6-8 cm magas, ovális keresztmetszetű 50-55 dkg súlyú rúd. Tölteléke a kaportól fűszeres illatú, enyhe édeskés ízű.
XIX. század végén a legyakoribb volt a kalácssütés az Alföldön.
A parasztkalácsok a 18. század végéig töltetlenek, alapformája a kerek, és a hosszúkás változat. A 19. században elterjedté vált a rúd alakúra feltekert, tájegységenként különböző ízesítésű változat (mákos, diós, lekváros, kapros, stb.) sütöttek.
Legfrissebb hírek
Új háziorvosi rendelők építése Hajdúböszörményben
Május 3. 20:39
Ünnepélyes állománygyűlésen ismerték el a munkájukat
Május 3. 10:08
Galériáinkból
Hajdúsági ízek nyomában történelmi konferencia és időszaki kiállítás
Programajánló
Szemenszedett IGAZSÁG avagy hazudni tudni kell!
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Május 8. 19:00
Látnivalók