Böszörményi parasztkifli

A böszörményi parasztkifli tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tetejére darált dió, kristálycukor kerül. Tölteléke bármilyen gyümölcsből készült lekvár. Felülete sárgás, vöröses színű, a karamelizálódott cukoról, darabolt diótól barnára pirul. Bélzete puha, szivacsos. Ízvilága a tölteék ízesítésétől függően kellemes, harmonikus.

Szóbeli visszaemlékezésekből tudjuk, hogy általában szombaton sült ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető, kemencés sütemény. Elmondások szerint minden háznál volt liszt, valamilyen zsiradék és lekvár, ami a fő alapanyag. Így gyorsan meggyúrtak egy kemencére valót.

Régen 12-15 főből álló parasztcsaládok voltak, akik sűrűn megsütötték e süteményt és vitték a határba dolgozó családtagoknak.

Manapság a böszörményi parasztkifli sütése nincs alkalomhoz kötve, bármikor készíthető tartalmasabb leves után, második fogásként.

Legfrissebb hírek

Lakossági felhívás - útfelújítási munkálatok

Április 30. 19:51

Ma is üléseztek a városvezetők a polgármesteri hivatalban

Április 29. 13:01

Galériáinkból

Autómentes Nap

Programajánló

Dísznövény és ízek fesztiválja

Május 18. 08:00

Falunap 2024. - Hajdúvid

Június 8. 09:00

Látnivalók

Millenniumi emlékmű

Bocskai István tér

Bocskai István szobor

Hajdúböszörmény - Főtér