Böszörményi lakodalmas béles

A böszörményi lakodalmas béles tésztája világossárgába hajló, lisztes illatú, sima egybefüggő felületű. Nyújtva 6-7 mm vastagságú,40*50 cm nagyságú egy lap. Leveles szerkezetű, ropogós állományú sült tészta.

Íze és illata a felhasznált töltelékre jellemző, kellemesen intenzív íz.

Formája: alakja kerek, összefogott batyu alakú. Sütést követően porcukorral meghintett, 6-7 dkg tömegű sütemény, magassága 5-7 cm.

Felhasznált alapanyagok: BL 55 vagy BL 80 liszt, zsír, só, ecet, tojássárgája, citromlé, tejföl, szódavíz, cukor.

Az Alföldre és egyben Hajdúböszörményre jellemző töltelékek:

túrótöltelék: tehéntúró, tejföl, egész tojás, cukor, vaníliás cukor, citromhéj, mazsola, búzadara

rizstöltelék: a rizset megfőzik, lehűtik, cukorral, citromhéjjal, morzsával, ízlés szerint fahéjjal ízesítik

szilvalekvár: lehetőleg keményre főzött

köleskása: a kését megfőzik, lehűtik, cukorral, ízlés szerint fahéjjal ízesítik

Vékonyra nyújtott, semleges ízű, leveles tésztába, édes töltelékkel gazdagon töltött sütemény.

Legfrissebb hírek

Új háziorvosi rendelők építése Hajdúböszörményben

Május 3. 20:39

Ünnepélyes állománygyűlésen ismerték el a munkájukat

Május 3. 10:08

Galériáinkból

Zelemér

Programajánló

Illúzió Mesterei Hajdúböszörmény

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 31. 16:00

Zene nélkül mit érek én...Cserháti Zsuzsa és Máthé Péter emlékkoncert

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 15. 19:00

Látnivalók

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény