Böszörményi dübbencs

A böszörményi dübbencs kenyértésztából készült, a házaknál sütik.

Alapanyaga: búzaliszt, kovász, élesztő, víz, só, zsír. A zsírt hajtogatásnál használják. Alakja féltenyérnyi vagy tenyérnyi nagyságú, téglalap alakúra hajtogatott. Általában 10-15 cm hosszú, 8-10 cm magas, 10 cm széles, 15-16 dkg súlyú zsíros, sós ízű, nyáron kaporral fűszerezett. Kisült tészta felülete sárgás- vörösesbarna, felső héja matt színű, mivel nincs megkenve semmivel sem. Bélzete puha, leveles, ízvilága a kenyér ízhez hasonló.

A XIX. század végétől a paraszti háztartásokban az asszonyok leleményességétől és ügyességétől függően különböző töltelékkel készültek. Sósan, kaprosan, tehéntúróval, ritkán juhtúróval töltve, de fahéjasan is készítették.

A paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. Múltja közvetlenül kapcsolódik az erjesztett kenyértészta előállításához. Tájjellegű étel. Többnyire azokban a régiókban készítették az asszonyok, ahol bőséggel termett nagy sikertartalmú búza és nagymértékű volt a kenyérfogyasztás (az Alföldön, ezen belül is a Nagykunság és a Hajdúság tájegységben).

Az 1920-30-as években Hajdúböszörmény környékén több szegényebb család abból élt, hogy kenyeret és dübbencset sütött, amit a helyi piacon, vagy tehetősebb családoknak eladott.

Legfrissebb hírek

Virágosztás az intézmények részére

Április 26. 13:09

Közérdekű információk

Április 26. 12:21

Galériáinkból

1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepe

Programajánló

Ízek és hagyományok

Bodaszőlő

Május 4. 08:00

A XXVII. Böszörményi Slambuc és HÍR Védjegyes Fesztivál

Hajdúböszörményi Tájházak

Május 25. 08:00

Látnivalók

Hajdúböszörményi Tájházak

Hajdúböszörmény

Káplár Miklós Emlékház

Hajdúböszörmény, Hortobágy u. 10.