Böszörményi dübbencs

A böszörményi dübbencs kenyértésztából készült, a házaknál sütik.

Alapanyaga: búzaliszt, kovász, élesztő, víz, só, zsír. A zsírt hajtogatásnál használják. Alakja féltenyérnyi vagy tenyérnyi nagyságú, téglalap alakúra hajtogatott. Általában 10-15 cm hosszú, 8-10 cm magas, 10 cm széles, 15-16 dkg súlyú zsíros, sós ízű, nyáron kaporral fűszerezett. Kisült tészta felülete sárgás- vörösesbarna, felső héja matt színű, mivel nincs megkenve semmivel sem. Bélzete puha, leveles, ízvilága a kenyér ízhez hasonló.

A XIX. század végétől a paraszti háztartásokban az asszonyok leleményességétől és ügyességétől függően különböző töltelékkel készültek. Sósan, kaprosan, tehéntúróval, ritkán juhtúróval töltve, de fahéjasan is készítették.

A paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. Múltja közvetlenül kapcsolódik az erjesztett kenyértészta előállításához. Tájjellegű étel. Többnyire azokban a régiókban készítették az asszonyok, ahol bőséggel termett nagy sikertartalmú búza és nagymértékű volt a kenyérfogyasztás (az Alföldön, ezen belül is a Nagykunság és a Hajdúság tájegységben).

Az 1920-30-as években Hajdúböszörmény környékén több szegényebb család abból élt, hogy kenyeret és dübbencset sütött, amit a helyi piacon, vagy tehetősebb családoknak eladott.

Legfrissebb hírek

Közérdekű információk

December 8. 08:18

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

December 8. 08:05

Galériáinkból

Hajdúsági ízek nyomában történelmi konferencia és időszaki kiállítás

Programajánló

Karácsony fénye - Jubileumi hangverseny

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

December 9. 17:00

Meglátni és megfesteni című kiállítás megnyitója

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

December 14. 18:00

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

II. világháborús emlékmű

Újvárosi utca