A felnövekvő generációk is megismerhetik az egykori eseményeket

Január 12. 18:10 Közérdekű

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az önkormányzat közös szervezésében, január 12-én nyitották meg a „Magyar Gulag” című kiállítást a művelődési központ Hajdúsági Galériájában.
A kiállításon többek között a szovjet mintára létrehozott magyarországi munkatáborokat mutatják be, a kommunista államhatalom egyéb megtorló intézkedései mellett.

A felnövekvő generációk is megismerhetik az egykori eseményeket
A tablókon
írások és fotók láttatják a Magyar Gulagot. Recsket Buda-Délt, a Hortobágyot, ahová azokat zárták, akikre a Rákosi-rendszer rásütötte az ellenség bélyegét.
A rendezvényen a vendégeket Kiss Attila polgármester üdvözölte, aki köszönetét fejezte ki, hogy eljutott a városba a tárlat. Kiemelte, hogy amikor a gulágról hallunk még most sem látunk tisztán. Van aki, még napjainkban sem mer a történtekről beszélni. Ők maguk is felejteni akarnak – tette hozzá a polgármester.
A tárlatot Dergán Ádám a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának főigazgató helyettese ajánlotta a nagyközönség figyelmébe. Többek között elmondta, hogy nagy a fogadókészség a települések részéről a kiállítás iránt. 
A bemutatóhoz katalógus is készült, amely, mint megfogalmazta, a fiataloknak külön is szól. Céljuk a megjelentetéssel az volt, hogy megőrizzék az áldozatok emlékét, és hogy az újabb generációk is gyarapítsák tudásukat erről a korszakról.
Az ünnepélyes megnyitót követően Dergán Ádám és Szokolay Domokos a kiállítás szerkesztője beszélgetett a korszakról, majd a Versszínház előadását tekinthette meg a nagyközönség.
A kiállítás január 26-ig látogatható a Hajdúsági Galériában.

Legfrissebb hírek

Megvalósult útfejlesztések II.

Január 17. 15:45

Információk az oltási hétvégékről

Január 17. 14:34

Galériáinkból

VI. Hajdúsági Expo

Programajánló

Könyvbemutató

Január 20. 16:30 - Január 20. 17:00

Megemlékezés

Január 22. 14:30 - Január 22. 16:00

Látnivalók

II. világháborús emlékmű

Honvéd utca

Őseink szoborcsoport

Kálvin tér