Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Hajdúböszörmény, Dobó István utcán

TOP-1.4.1-19-HB1-2019-00015 azonosítószámú projekt

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.4.1-19-HB1 - Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című felhívása keretében új bölcsődei férőhelyek kialakítására Hajdúböszörményben, a Dobó István utcán. A projekt célkitűzéseinek megvalósítására az önkormányzatot a Támogató – 2020. 05. 08-án hozott döntésével – támogatásban részesítette.

 

A kedvezményezett neve:                         Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

A projekt címe:                                                               Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Hajdúböszörmény, Dobó

                                                                              István utcán

A projekt azonosító száma:                        TOP-1.4.1-19-HB1-2019-00015

A szerződött támogatás összege:            218.596.120,-Ft

A támogatás mértéke (%-ban):                               100%

A projekt tervezett befejezési dátuma:               2023.10.30.

 

A projekt tartalmának bemutatása:      

A projekt célja a hajdúböszörményi családok segítése, a kisgyermeket nevelők munkavállalási esélyeinek növelése, életminőségük javítása által. A létrehozni kívánt új bölcsőde lehetőséget biztosít kisgyermekeik elhelyezésére azon családok számára, akiknél létkérdés, hogy a szülők visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Az önkormányzat egy meglévő óvoda többcélú intézménnyé történő átszervezésével kíván gondoskodni a bölcsődei ellátásról.  A városban jelenleg egy – a központban található – intézmény biztosít bölcsődei ellátást, a Városi Bölcsőde, ahová jelenleg 74 gyermek vehető fel, és többnyire maximális kihasználtsággal működik.

Az új bölcsőde a város egy külső, Vénkert elnevezésű részén kerül kialakításra, melyet egyre több fiatal pár választ lakóhelyül az alacsonyabb ingatlanárak miatt. Így itt a gyermeklétszám nagyobb ütemű növekedése várható. A Vénkert a város egyik peremkerülete, ezért a belvárostól való nagy távolság miatt a szegényebb (esetleg hátrányos helyzetű) családok, akik nem rendelkeznek saját gépjárművel, vagy gyermeküléses kerékpárral, nem tudják behordani gyermekeiket a központban lévő Városi Bölcsődébe.

Az óvodában - melyhez a bölcsőde kapcsolódni fog - jelenleg is több 3 éven aluli kisgyermek van elhelyezve. A bölcsőde létrehozásával ezeknek a gyerekeknek megfelelőbb környezetet lehet biztosítani.

A Dobó István u. 68. sz. alatt – ahol jelenleg a Csillagvár Óvoda telephelye működik – egy 14 férőhelyes bölcsőde kialakítását tervezik.  A meglévő oktatási épületet, az energetikai jogszabálynak megfelelően, egy bölcsődei épületszárnnyal bővítik, amely szabadonálló beépítési móddal kerül elhelyezésre. Az óvoda és a bölcsőde egy átjáróval kapcsolódik össze.

A személyforgalmi bejárat a Dobó István utca felől lesz. A szülők és a bölcsődések egy fedett belépőn (szélfogón) keresztül érkeznek az épületbe. Itt lehetséges a gyerekkocsik ideiglenes tárolása.

A földszinti közlekedőből nyílnak a kiszolgáló helyiségek: játék-, takarítószer-, fogyóeszköz-raktár, melegítőkonyha (a konyhához külön gazdasági bejárat épül), valamint a szülők számára kialakított akadálymentes wc. A gyereköltöző (fürdető-biliztető helyiséggel) és a csoportszoba a földszinti előcsarnokból közelíthető meg. A csoportszobából nyílik az általános raktár, melyben a gyerekszobai játékokat, heverőket, ágyneműt és textileket tárolják. A csoportszobához egy részben fedett terasz kapcsolódik, a fedetlen részen a homlokzatra szerelt kihúzható napernyővel. A fedett teraszról érhető el a kerti wc és a kertijáték- és matractároló.

A főbejárat mellett a szélfogóhoz kapcsolódik a lépcsőház, ahonnan megközelíthetőek az emeleti helyiségek: vezetői iroda, gondozónői szoba, irattár, személyzeti öltözőblokk (külön wc- és zuhanyzó-mosdó helyiséggel), takarítószer-tároló.

Az épület fűtése radiátoros központi fűtéses rendszerrel történik, a melegvizet gázbojlerrel állítják elő.

Az ingatlanon összesen 4 db parkoló kerül kialakításra, melyből 1 db akadálymentes.

 

A projektben tervezett kivitelezés 2022.12.31-ig elérte az 50%-os készültséget.

 

2022.02.03-ig a kivitelezés készültségi foka elérte a 75%-ot.

 

2023.03.30-ig a bölcsőde kivitelezése 100%-os készültségben megvalósult, megtörtént a létesítmény műszaki átadás-átvétele.

 

2023.10.30-ig megtörtént a projekt fizikai befejezése, az eszközök beszerzése és a beruházás aktiválása. 2023.10.27-én projektzáró rendezvényre került sor.

Legfrissebb hírek

Böszörmény LEGO-ból

Február 28. 14:12

Közétkezés képekben

Február 28. 14:05

Galériáinkból

Mécsesgyújtás a nemzeti gyásznapon

Programajánló

Hiszek egy hazában (zenés történelmi játék)

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Március 19. 19:00

Táncoló Hajdúk Néptáncfesztivál

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Április 20. 08:00

Látnivalók

Bocskai téri református templom

Hajdúböszörmény - Bocskai tér

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér