Szilváslepény
Kemencében sütött tészta, de tűzhelysütőjében is elkészíthető. A szilváslepény kelt, édes tészta, tetején félbevágott friss szilvával megsütve.
Mutatós küllemű házi sütemény. Bélzete puha szivacsos, felülete vörösesbarna, kékes színű, alja vörösesbarna. Ízvilága a fahéjas- cukorba forgatott szilvától nagyon finom zamatos, illata kitűnő.
Napjainkban a készítése nincs alkalomhoz kötve. Kiváló reggelire, uzsonnára, kávé és tea mellé, hétköznap egy tartalmasabb leves után második fogásként. Frissen a legízletesebb, de kellemes ízét pár napig megőrzi.
A 14-16. századtól dokumentumok jelzik, hogy a parasztháztartásokban a kemencékben készülő kenyér mellett megjelentek a kenyérnél finomabb kivitelű tésztafélék, a kalácsok.
A hagyományos kalács tésztafélék körébe sorolható- a nagyobb családi ünnepeken rendszeresen megsütött- szilváslepény, melyet a Magyar Néprajz IV. kötete is említ.
A lepény: lapos kelttésztájú süteményfajták összefoglaló elnevezése, különféle ízesítőkkel megrakott sült tészta. Ennek töltelékkel borított formája a parasztkonyha régi ünnepi süteménye. Régen tepsi nélkül, a kemence alján sült.
A lepény az elmúlt évszázadban a legnagyobb ünnepek étele a Felföldön, Erdélyben, még gyakoribb az Alföldön, melyet hétvégeken rendszeresen megsütöttek. A lepényeket szilvával, túróval, kásával, mákkal és káposztával borították. A szegény parasztasszonyok piacon is árulták.
A szilváslepény olyan hagyományos tésztaféle, melyet az egykori parasztcsaládokban időről-időre kalácstésztából megsütöttek. A szilváslepényt Hajdúböszörmény és környékén a mai napig sütik. Alapvetően idénysütemény, újabban télen is megsütik fagyasztott szilvából. E tésztaféle az egészséges, adalékmentes, házi készítésű sült tészta.
Legfrissebb hírek
Galériáinkból
Programajánló
Zene nélkül mit érek én...Cserháti Zsuzsa és Máthé Péter emlékkoncert
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Május 15. 19:00
Szemenszedett IGAZSÁG avagy hazudni tudni kell!
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Május 8. 19:00
Látnivalók