Szegregált területek komplex programmal történő felzárkóztatása Hajdúböszörményben

TOP-5.2.1-15-HB1-2020-00021 azonosítószámú projekt

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5.2.1-15-HB1 - A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programokcímű felhívása keretében a szegregált területek komplex programmal történő felzárkóztatására HajdúböszörménybenA projekt célkitűzéseinek megvalósítására az önkormányzatot a Támogató – 2021. 01. 22-én hozott döntésével – támogatásban részesítette.

 

A kedvezményezett neve:                        

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

A projekt címe:               

Szegregált területek komplex programmal történő felzárkóztatása Hajdúböszörményben

A projekt azonosító száma:

TOP-5.2.1-15-HB1-2020-00021

A szerződött támogatás összege:

150 000 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):                               

100%

A projekt tervezett befejezési dátuma:                

2023. 12. 31.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációjának segítése. A tevékenységek eredményeként a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei javulnak, elérhetővé válnak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést biztosító programok, amelyek kompenzálják a hátrányaikat, csökkentik a devianciáikat, segítik a megfelelő társadalmi minták elsajátítását a munka világára való felkészülésüket, és erősítik a társadalmi részvételüket.

A pályázat keretében társadalmi integrációt javító, közösségfejlesztést célzó programok valósulnak meg.

Az integráció legfontosabb előnyei, hogy pozitív magatartási mintát közvetít, megtanít az együttműködés más formáira, erősödik a gyermekben az önismeret, önértékelés. Kialakulnak a morális értékek: a tolerancia, empátia, segítőkészség, és fejlődik az alkalmazkodó képesség. Ez által a gyermek jobban törekszik képességei kibontakoztatására, és reálisabb önértékelés alakul ki benne. A megvalósítandó tevékenységek közül kiemelt helyet foglalnak el a közösségfejlesztést célzó, a társadalmi integrációt segítő programok, a folyamatos szociális munka, foglalkoztatási programok.

Minden programcsoportban szervezünk programokat (kora-gyermekkori, gyermekkori és formális oktatáson kívüli fejlesztés, oktatás, egészségfejlesztés; szolgáltatásokhoz való hozzáférés; bűnmegelőzés, közbiztonság javítását elősegítő programok), melyek között lesznek folyamatosan zajló, rendszeres, időszakos, eseti programok és nagyobb lélegzetvételű események is.

A programjainkhoz anyag- és kisértékű eszközbeszerzés történik, mely a program megvalósításához szükséges. Közösségfejlesztő programokat, mentorálást biztosítunk a célcsoport számára. Minden rendezvényünk, programunk a környezet- és esélytudatosságot tükrözi, és azokon maximum a célcsoport arányának 25%-ig vonunk be más személyeket. A fejlesztéssel érintett városrész a Déli-Lucernás, mint szociális városrehabilitációs akcióterület, mely magában foglalja az 2. sz. szegregátumot, amely a beavatkozások célterülete lesz, mind a TOP-5.2.1-15, mind a TOP-4.3.1-16 konstrukcióban.

A projekt tevékenységeit úgy állítottuk össze, hogy azok válaszoljanak a lakosság és az intézményi hálózat által megfogalmazott igényekre, építsenek az akcióterületen megtalálható szolgáltatások, intézmények és lakosok meglévő erőforrásaira, szem előtt tartva a fenntarthatóságot, mivel szándékunkban áll a tevékenységek egy részét (pl. szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, közösségi akciók) a projekt befejezése után is folytatni.

Tervezett programok:

  • Együttműködés a közösségi és egyéni szintű társadalmi integráció feltételeinek megteremtése céljából: hagyományőrző program, sportnap-játszóház, energiahatékonysági és alapvető műszaki ismeretek képzés
  • Folyamatos szociális munka megteremtése: "Gazdálkodj okosan" – háztartástani gazdasági ismeretek
  • Törekvés a foglalkoztatás elősegítésére: munkaerőpiaci integrációs program, szociális és gyermekjóléti szolgáltatások a Déli- Lucernás városrészben
  • Törekvés a kora-gyermekkori, gyermekkori és formális oktatáson kívüli fejlesztésre és oktatás fejlesztésére: „Fejlődjünk együtt a mozgásban” és kommunikációs program
  • Törekvés az egészség fejlesztésére: „Sportolj az egészségért” program.
  • Bűnmegelőzést, a közbiztonság javítását elősegítő programok: stratégia és prevenció, bűnmegelőzés

A tevékenységek, programok megvalósításába a szegregátumokban élőket vonjuk be. Számukra szervezünk képzéseket, tartunk foglalkozásokat, elősegítve az integrálódásukat, beilleszkedésüket.

Legfrissebb hírek

Kiss Attila tartott vezetői ügyfélfogadást

Február 28. 12:55

Csőtörés miatt félpályás útlezárás lesz a Táncsics Mihály körúton

Február 28. 08:47

Galériáinkból

XI. Hb Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál és ÖRÖKSÉG HBVM-i Néptánctalálkozó

Programajánló

26. „Szeresd a várost” gyermek futóverseny és Mezeifutás Diákolimpia Hajdúböszörmény körzeti döntője

Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont (Hajdúböszörmény, Nagy István utca 38/a)

Szeptember 13. 14:00

Valahol Európában

Március 4. 19:00

Látnivalók

Millecentenáriumi emlékmű - Csodaszarvas

Szent István tér

Hajdúböszörményi Tájházak

Hajdúböszörmény