Ready4Heat, Települési stratégiák és cselekvési tervek kidolgozása a városok hőellenállóságának javítása érdekében

Május 9. 12:47 Közérdekű

A mai napon elkezdték telepíteni a Ready4Heat program keretében az első zöldszigetet, mely projektről Kiss Attila polgármester, Fórizs László és Sőrés István alpolgármesterek, valamint Kiss Csaba, a Margaréta Kertészet tulajdonosa adtak tájékoztatást.

Ready4Heat, Települési stratégiák és cselekvési tervek kidolgozása a városok hőellenállóságának javítása érdekében

Kiss Attila kiemelte, hogy a felmelegedés okozta nehézségek miatt indult a projekt, a hőségtűrő képesség javítása érdekében. A helyszínválasztással kapcsolatban hangsúlyozta, a 23 helyszín kiválasztása során figyeltek, hogy a város egészét lefedjék a kül- és belterületeket is beleértve, illetve olyan helyre kerüljenek, ahol a gondozása és felügyelete is biztosított. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a projekt megvalósításában részt vesz, különös tekintettel Kiss Csabának.  Kérte a lakosságot, hogy rendeltetésszerűen használják majd a zöldszigeteket, illetve ne a hibát keressük, hanem élvezzük, ami szép.

Fórizs Lászlótól meg tudtuk, hogy a telepítés során és a későbbiekben is különböző méréseket végeznek majd a szakemberek, hogy a klímára nézve hasznos hatása van e a zöldszigeteknek. Az intézmények kiválasztása során fontos szempont volt a gyermekek szemléletformálása is. Hangsúlyozta, hogy szeméttárolók is kerülnek kihelyezésre az adott helyszíneken.

Sőrés István, mint a mai helyszín képviselője, köszönetét fejezte ki, hogy a főtér egy újabb gyöngyszemmel bővült. A város lakosságának kívánta, hogy használják örömmel az új zöldszigeteket.

Kiss Csaba kiemelte, hogy a padokon futónövények futnak majd körbe, van növényzet, mely gyorsabb ütemben fejlődik és már az idei nyáron árnyékot ad, de van, aminek idő kell. Ismertette a kiültetésre kerülő növényeket, illetve meg tudtuk, hogy a padok környezetében fák is kapnak majd otthont, az előtérben pedig évelő virágok díszítik majd a környezetet.

A projekt részletes ismertetése:

Az Interreg CENTRAL EUROPE program egyik kiemelt projektje, a READY4HEAT, célja a városok hőellenállóságának javítása. Az Európai Unió által finanszírozott program olyan transznacionális együttműködéseket támogat, amelyek közép-európai régiókat tesznek ellenállóbbá az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal szemben. Négy ország Ausztria, Szlovénia, Németország és magyarországi városok részvételével.

 

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata 301.819,3 euró (kb. 115.596.677-Ft) támogatást kapott a projekt megvalósítására. Hajdúböszörményben ennek a kezdeményezésnek a részeként 47 db hűsítő városi zöldsziget jön létre, valamint a program soft részeként workshopok és szemléletformáló kampány valósul meg a hőellenállóság javítása érdekében. A szigetek költsége közel 2.000 euró/ darab kb.750.000-Ft/db

 A város közterületein és intézményeinek udvarain zöldterületek kerülnek kialakításra, hogy hűsítő hatást biztosítsanak a lakosságnak. A projekt keretében kiválasztott szakemberek gondoskodnak majd a zöldfelületek karbantartásáról és fenntartásáról. Szigetenként 4 m2 zöldfelületen fából készült pergola kerül kitelepítésre. Az építmény köré zöld növények kerülnek elültetésre: 2 db pannon kőrisfa, a rácsra kúszó-futó növények: japán lonc, borostyán, lila akác. A padok mögé dísz som, illatos jázmin, aranyfa virágzó cserjéket telepítünk. A szigetek széleire 2*5 db évelő, virágok kerülnek elültetésre.

 

  • Bocskai Strand- és Gyógyfürdő
  • Bocskai tér
  • Fürdőkert Ifjúsági Szabadidőközpont
  • Oktatási, nevelési intézmények udvarai
  • közterületek (utcák, terek, autóbuszvárók)
  • külterületi lakott helyek
  • városon kívüli autóbusz, vasutó megállóhelyek
  • idősek otthona/idősek ellátását szolgáló intézmény(ek)

 

A beruházásnak köszönhetően a városi közösségek számára korszerű és egészséges környezet jön létre, ami hozzájárul a lakók jólétéhez és kényelméhez.

Fotó: Horváth Tamás

Legfrissebb hírek

M35 autópálya: Hajdúböszörmény - Balmazújváros csomópont megnyitásra került

Június 17. 14:14

Vezetői értekezletet tartottak

Június 17. 11:02

Galériáinkból

1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezünk

Programajánló

Hajdúböszörményi Filmklub

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Június 18. 18:00

Jóga Piknik

Fürdőkerti Rendezvény és Turisztkai Szabadidőpark

Június 21. 15:00

Látnivalók

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér

Bocskai István szobor

Hajdúböszörmény - Főtér