Páratlan dokumentumokat őriznek

Március 25. 10:58 Közérdekű

Páratlan történelmi dokumentumokat, megyei iratokat is őriz a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Hajdúböszörményi Fiók levéltára, derült ki azon a bejáráson, amelyen Hajdúböszörmény város vezetői és Tiba István országgyűlési képviselő tartottak a felújított épületben. Ezen látogatás alkalmával megtekinthették az 1609-es Báthory Gábor által kiadott cserelevelet is. Sőt, azt céhlevelet is, amelyet I. Ferenc császár adott ki a gubás céh számára.

Páratlan dokumentumokat őriznek

Varjasi Imre az intézmény vezetője elmondta, hogy összesen három fióklevéltár működik az országban, ezek egyike a hajdúböszörményi. Az általuk gondozott iratok mennyisége meghaladja az 1600 iratfolyómétert. Többek között itt található Hajdú-Bihar megye összes anyakönyve. A közlemúltban lezajlott pályázatok által támogatott beruházásoknak köszönhetően az épület külseje, tetőszerkezete újult meg, de a villanyvezetékek korszerűsítése is megtörtént, így az iratok tárolására használt temperált helyiségben ez nagy segítséget jelent. További fejlesztés eredményeként a kutatóteremben interaktív tábla is segíti a munkát. Ide is benéztek a látogatók, ami egyébként a kutatni vágyók számára is nyitva áll.

Az épület falai nemcsak őrzik, magukban is hordozzák a történelmi múltat. Az egyik helyiség például bálterem volt egykor, de fegyverraktár is kapott helyet az épületben a régmúltban. A dokumentumoknak meghatározott őrzési idejük van. Mint megtudtuk a látogatáson, a hajdúböszörményi polgármesteri hivatal iratait is itt őrzik a 2000-es évekig. A fióklevéltár, amely a Magyar Nemzeti Levéltárhoz tartozik, jelentős ügyfélforgalmat bonyolít. A kutatók segítésén túl hadigondozással kapcsolatos feladatokat látnak el, iskolai bizonyítványok másolatát adják ki, és rendszeresen szerveznek konferenciákat. Egy különleges történelmi kiállítás 2016 óta látogatható az épület kertjében, az 1956-os forradalom és szabadságharcnak emléket állítva. Ahol a történelmi események nemcsak szövegben, látványban is megelevenednek. Az épület sok eredeti eleme áll még, a különleges szépségű üvegbetétes belső ajtó, vagy a külső lépcső is ilyen. Ez utóbbi helyreállítása az elkövetkezendő feladatok között van, mondta el Varjasi Imre fióklevéltár vezető, akinek hivatástudata olyan, mint a történelem, az ellátandó feladatokat nem hagyja befejezetlenül, szellemi forrása pedig folyamatosan kiapadhatatlan.

Legfrissebb hírek

INGYENES lakossági LED-csereprogram Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a CYEB jóvoltából

Június 30. 13:42

Semmelweis nap 2022

Június 30. 11:31

Galériáinkból

Mécsesgyújtás a nemzeti gyásznapon

Programajánló

KI LESZ 2022 BETŰFALÓJA?

Szeptember 10. 16:00 - Szeptember 10. 18:00

HAJDÚSÁGI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP

Július 2. 18:00 - Július 2. 19:00

Látnivalók

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér

Millecentenáriumi emlékmű - Csodaszarvas

Szent István tér