Kossuth-kifli hajdúsági hagyomány szerint

A „Kossuth-kifli – hajdúsági hagyomány szerint” olyan hagyományos, könnyen, olcsón elkészíthető tésztaféle, melyet az egykori paraszti családokban időről-időre megsütöttek. Néhány családnál sütik a mai napig.
E sült tészta egészséges, adalékmentes, házi készítésű, mely méltó arra, hogy megjelöljük a helyi és a tájegységi értékeink között.

 A „Kossuth-kifli – hajdúsági hagyomány szerint” tésztája aranybarnára sütött, citrom illatú, apróra vágott dióval egyenletesen megszórt sütemény. A sütemény a receptben fellelhető anyagok összekeverésével finom, könnyed tésztát kapnak mely tepsibe öntve 2-3 cm vastagságú; megsülve 4-5 cm nagyságú. Sütést követően félhold alakúra szaggatják melynek tömege 1,5-2 dkg, majd vaníliacukros porcukorral meghintik. Íze és illata a felhasznált citrom és dió kellemes aromáját tükrözi. Formája: alja sima, teteje dióval szórt félhold alakú.

Felhasznált alapanyagok: búzafinomliszt, cukor, vaj, tojás, apróra vágott dióbél, sütőpor, vaníliacukor,citrom.

Díszítése: vaníliacukros porcukor

 

„Az 1920-as évekre datálható a cukros sütemények terjedésének első széles körű hulláma. Szalakális tészták, piskóták, linzerek az elsők, amelyek tartósan a sütemények közé kerültek. Az aprósütemények a torta kiemelkedő szerepét nem közelítették meg, noha ezek is ünnepi alkalmakon szerepeltek. Kezdetben lakodalomra, keresztelőre sütötték otthon, vagy vitték a vendégek. Korán bekerültek a gyermekágyas ellátásba is.” - olvashatjuk a Magyar Néprajz IV. kötetben (Cukros sütemények fejezet).

 

E piskóta alapú süteményekhez sorolhatóa „Kossuth-kifli – hajdúsági hagyomány szerint”, mely a Kossuth-kifli azon változata, amelyet Hajdú-Bihar megyében és Hajdúböszörményben is készítettek; sütik a mai napig.

 

A „Kossuth-kifli – hajdúsági hagyomány szerint” Hajdú-Bihar megyei, hajdúböszörményi elterjedését, közéismerté válását jelzi a Hajdú-Bihar megyében az „Édes Jubileum, ac. 160 éves Debrecenben a cukrászat” című receptkönyvben való megjelenés is. (Kiadja a Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátó Vállalat, Debrecen, 1977.)

 E könyvben megjelent Kossut-kifli recept mindenben megegyezik több féltve őrzött hajdúböszörményi családi receptfüzetekben leírtakkal.

Adatgyűjtésünk valamint a személyes interjúk során alig találtunk olyan böszörményi családot, akik ne ismerték volna aKossuth-kiflit, mint a darabolt dióval megszórt, félhold alakúra kiszúrt, piskóta jellegű édes süteményt, és annak készítési technikáját.

E némileg megviselt állapotú családi füzetek, és a családok nyilatkozata alapján megállapítható, hogy e füzetek a nagymamák, dédnagymamák kézírásait tartalmazzák, melyek 80-100 évet is meghaladják, öröklődve generációról-generációra.

Megjegyzés:Mivel a Kossuth-kifli készítése az ország különböző tájegységeiben – ill. Erdélyben - előfordul más elnevezéssel, némileg más  recept szerint is, ezért egyeztetve a Vidékfejlesztési Minisztérium HÍR védjegy kezelőivel, a hajdúböszörményi, hajdúsági recept szerinti Kossuth-kiflit „hajdúsági hagyomány szerinti” megjelöléssel láttuk el. 

Legfrissebb hírek

Virágosztás az intézmények részére

Április 26. 13:09

Közérdekű információk

Április 26. 12:21

Galériáinkból

Város napja- Ünnepi Képviselő-testületi ülés 3

Programajánló

Őrültek, haza!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 22. 19:00

Szemenszedett IGAZSÁG avagy hazudni tudni kell!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 8. 19:00

Látnivalók

Millenniumi emlékmű

Bocskai István tér

Millecentenáriumi emlékmű - Csodaszarvas

Szent István tér