Hajdúböszörményi Tájházak közösségi tér infrastrukturális fejlesztése

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00058 azonosítószámú projekt

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-7.1.1-16-H-ERFA - TOP CLLD ERFA típusú helyi támogatási kérelmek című felhívása keretében a Hajdúböszörményi Tájházak közösségi tér infrastrukturális fejlesztésére. A projekt célkitűzéseinek megvalósítására az önkormányzatot a Támogató – 2019.04.11-én hozott döntésével – támogatásban részesítette.

 

A kedvezményezett neve:                         Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

A projekt címe:                                                Hajdúböszörményi Tájházak közösségi tér infrastrukturális fejlesztése

A projekt azonosító száma:                        TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00058

A szerződött támogatás összege:            7.000.000,-Ft

A támogatás mértéke (%-ban):                               100%

A projekt tervezett befejezési dátuma:               2021.06.01.

 

A projekt tartalmának bemutatása:      

A projekt célja, hogy Hajdúböszörmény egyik legfontosabb ránk hagyott népi építészeti épületegyüttese és egyben kulturális helyszíne a Polgári utcai Tájházak és az itt található Hajdúsági Népi Mesterségek Házának infrastrukturális fejlesztése – a Népi Mesterségek Háza gázfűtése és a kiszolgáló épület részbeni felújítása melyben a mosdók is helyet kapnak – megvalósulhasson, mellyel növelhető ennek a közösségi térnek a szolgáltatási színvonala.

A népi építészet emlékeit őrzi az öt paraszti porta alkotta épületegyüttes, mely egyszerű alföldi paraszti házakból és gazdasági épületekből áll. A házak a 18. század vége és a 19 század közepe épültek. Mindegyik porta más és más kialakítású, melyet korábban fekete kerítés választott el egymástól. A tetőfedés anyaga nád. A házak fala vályogból készült. A Tájházak 1975-ben műemléki védelmet kapott. 2012. évre a „Hajdúböszörményi Tájházak” épületegység ismert, kedvelt színterévé vált a hagyományőrző programoknak. Újabban munkahelyi közösségek alkalmi összejöveteleinek, valamint családi programoknak is szívesen választott helye a tájház. A városban már meglévő kisközösségek, települési szintű kulturális-, hagyományőrző-, szabadidős-, és zenei programok rendszeresen használják, oda eseményeket, programokat szerveznek, így a helyszín infrastrukturális fejlesztés részükre is a programjaik színvonalának növekedését eredményezheti.

Az infrastrukturális fejlesztés révén javul az itt lebonyolításra kerülő települési, térségi szintű közösségi-kulturális események színvonala, akár a már működő események folytonosságának biztosításával, akár új események megrendezésével.

Az épületegyüttesben található WC blokk épülete – mely a mosdókat és kiszolgáló helyiségeket foglalja magában –leromlott állapotú, funkcióját csak feltételesen látja, ezért rendkívüli jelentőséggel bír az épület részbeni felújítása, funkciójának minden téren és minden évszakban történő ellátása érdekében, hogy a rendezvények kiszolgálásához megfelelő hátteret tudjon biztosítani. A területen található a Hajdúsági Népi Mesterségek Háza, mely jelenleg csak vegyestüzelésű kazánnal fűthető. Égető szükség lenne a gázfűtés kialakítására, hogy az épületet a hideg hónapokban is megfelelően és teljes kihasználtsággal lehessen használni.

A fejlesztés eredményeként a Hajdúsági Népi Mesterségek Házának gázfűtése, valamint a kiszolgáló épület tetőfelújítása valósul meg.

Legfrissebb hírek

Kiss Attila tartott vezetői ügyfélfogadást

Február 28. 12:55

Csőtörés miatt félpályás útlezárás lesz a Táncsics Mihály körúton

Február 28. 08:47

Galériáinkból

Legénybúcsú EXTRA - díszelőadás

Programajánló

Hajdúböszörményi Könyvklub

Kertész László Városi Könyvtár

Március 9. 10:00

KÉPEK. SZÓ SZERINT - Böszörményi Kovács Zsolt kiállítás megnyitó

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Március 6. 18:00

Látnivalók

Városháza

Bocskai István tér 1.

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér