Hajdúböszörmény település környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése

TOP-2.1.3-16-HB1-2021-00033 azonosítószámú projekt

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-2.1.3-16-HB1 - Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívása keretében Hajdúböszörmény település környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére. A projekt célkitűzéseinek megvalósítására az önkormányzatot a Támogató – 2021. 06. 24-én hozott döntésével – támogatásban részesítette.

 

A kedvezményezett neve:

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

A projekt címe:

Hajdúböszörmény település környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése

A projekt azonosító száma:

TOP-2.1.3-16-HB1-2021-00033

A szerződött támogatás összege:

200.000.000,-Ft

A támogatás mértéke (%-ban):

100%

A projekt tervezett befejezési dátuma:

2023. 12. 20.

 

A projekt tartalmának bemutatása:      

A projekt célja a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvízelvezető-rendszerek rendezése és a település belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól.

A projekt keretében az önkormányzat a csapadékvíz elvezetést a Kassa utcában újként oldja meg, az Arad utcában pedig egyéb fejlesztési projekthez kapcsolódva rekonstrukció keretében fejleszti a meglévő rendszert. A tervezett területen a két fejlesztés esetén a Hajdúböszörmény Város Önkormányzata által üzemeltetett közvetlen befogadó a Brassó-ér északi ága és az Iskolai utcai zárt csapadékvízelvezető rendszer.

A jelenlegi fejlesztés az Arad utca 4-0-0 jelű ágat, és a Kassa utca 2/42-Kas2 , 11-Kas1 jelű ágat érinti. A belterületről lefolyó csapadékvizek jelentős közvetlen befogadója a Brassó-ér csatorna északi mellékága, amely természetes völgyben mesterséges csatornaként épült ki.

A Kassa utca meglehetősen szűk, nyílt árkos vízelvezetésre nincs lehetőség. Problémát okoz jelenleg a nem megfelelő útburkolat kereszt-irányú lejtése, és a nem egységes magasságú járda szintek, melyek miatt helyenként a kapubejárók, járdák elöntésre kerülnek heves záporok idején. Az érintett területen a keletkező csapadékvíz elvezetését a Kassa utca hosszában két irányba elvezető gerinccsatornával és a rákötött víznyelő bekötésekkel, víznyelőaknákkal kell biztosítani az Iskola utcai és az Újvárosi utcai meglévő befogadókba vezetve. Az Újvárosi utcán a befogadó egy független beruházás során újult meg.

Az Arad utcán korábban – 2018 előtt – jelentős számban előfordultak túlterheltségi jelenségek, az ott lévő lakóingatlanokat is veszélyeztetve. A jelenlegi egy nyílt, burkolt, néhol zárt, rossz állapotban lévő csatorna, mely a Brassó-ér északi ágába torkollik. 2018-2019. évben megépült ennek tehermentesítésére egy másik főgyűjtő a Polgári utcán. Az árok állapota ettől függetlenül már nem megfelelő, a terméskő burkolat sok helyen fellazult, eltűnt. A keresztező kis hidak állapota szintén már elhasznált. Az Arad utcán az önkormányzat kerékpárút fejlesztést valósít meg a fürdőhöz kapcsolódó turisztikai fejlődés segítésére, ezért a 4-0-0 ág rekonstrukciója során zárt csatorna kerül kiépítésre, mert a kerékpárút biztonsága nem engedi meg a szorosan mellette lévő mély, időnként nagy vízhozamú nyílt árkot. A tervezett egyesített gyalog- és kerékpárút részben érinti a főgyűjtőt, a járda szélesítése miatt részben a csatorna fölé épül. A járda- és útburkolaton ill. az ingatlanok tetőfelületein keletkező csapadékvizek elvezetésére elválasztott rendszerű zárt gravitációs csatorna épül.

Legfrissebb hírek

Böszörmény LEGO-ból

Február 28. 14:12

Közétkezés képekben

Február 28. 14:05

Galériáinkból

Tánccal a hagyományokért

Programajánló

A szabin nők elrablása (zenés bohózat)

Sillye Gábor Művelődési Központ

Április 16. 19:00

Kalap Jakab - Csiga Biga Show

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Április 6. 11:00

Látnivalók

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény - Főtér