Bocskai Néptáncegyüttes

A hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes 1952-ben alakult, tavalyi esztendőben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, ezáltal az ország legidősebb néptáncegyüttesei közzé tartozik. A Bocskai Néptáncegyüttes tagjai - a több mint hét évtizedes tevékenységük alatt - magas színvonalú szakmai munkát végeztek, térségünk kulturális életében kiemelkedő szerepet töltöttek be.

Az elmúlt 70 esztendő folyamán sok generáció több száz táncosa öregbítette az együttes hírnevét Magyarországon és az országhatárainkon kívül egyaránt. Rendszeres és sikeres közreműködői városi és kistérségi kulturális rendezvényeknek, valamint országos és nemzetközi néptánc fesztiváloknak. Valamennyi fellépés alkalmával akár belföldön, akár külföldön az együttes az elmúlt 70 év folyamán mindig is igyekezett méltó módon képviselni Hajdúböszörményt és annak sokszínű kulturális életét. Színvonalas szerepléseik gyümölcse az a rengeteg oklevél és díj, amelyek a mai napig saját gyűjteményüket képzik.

 

A régi minősítési rendszerben az együttes megkapta és többször meg is védte az Arany II ‑es minősítési fokozatot. Az új minősítési rendszerben pedig a szakmai zsűri több alkalommal is Jól minősült együttes címmel ismerte el munkájukat, később pedig megszerezték a Kiválóan minősült együttes címet is. A Bocskai Néptáncegyüttes fennállása alatt a hazai és nemzetközi fesztiválokon, találkozókon nyújtott magas színvonalú szerepléséért többször is Együttesi Nívódíjban részesült.

 

Az együttes kezdetben a környék táncanyagának feldolgozása és színpadra vitele jellemezte: Hortobágyi pásztortáncok, Mikepércsi csárdás stb., illetve ők maguk is gyűjtöttek a pródi pásztoroknál, valamint a böszörményi cigányoknál is. Az általuk felgyűjtött anyagokból olyan koreográfiák születtek, mint A fonóban és Este a Pródon. Napjainkban az együttes repertoárja lefedi gyakorlatilag a teljes Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek népi kultúráját. Évről évre újabb és újabb táncanyagokkal ismerkednek meg az együttes táncosai, amely anyagokból rendre önálló koreográfiák is születnek. Az együttest a hagyományok tisztelete mellett a nyitottság is jellemzi. Az együttes vezetői folyamatosan törekszenek a megújulásra, keresik az újfajta, korszerű művészi perspektívákat, amelyek segítségével adekvát választ adhatnak a mai kor kérdéseire, kihívásaira, valamint tartalmas és színvonalas kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak a közönség számára. Nem véletlen tehát, hogy a Bocskai Néptáncegyüttes az idei jubileumi évben a „Tradíció és megújulás nemzedékeken át” mottót választotta, amely hűen tükrözi az elmúlt hét évtized és az együttes jelenbéli alkotói szellemiségét.

 

Érdemes még megemlíteni, hogy együttes nagy hangsúlyt fektet még az utánpótlás nevelésére is, mivel kötelességünknek érzik, hogy a város több generációjával is megismertessék és megszerettessék a néptáncot, valamint annak biztosítását, hogy az együttes még hosszú évtizedeken keresztül magas művészi színvonalon közvetíthesse a hagyományos népi kultúrát a hajdúböszörményieknek, illetve, hogy méltó módon képviseljék Hajdúböszörményt, öregbítve a város jó hírét szerte az országban és a világban. Az utánpótlás nevelés fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy 2011-ben megrendezésre került az I. Hajdúböszörményi Gyermek és Ifjúsági Néptánc fesztivál, amely szakmai körökben igen pozitív elbírálást kapott. Az együttes azóta is évente otthont ad a fesztiválnak, amelyet idén már tízedik alkalommal rendeznek meg. Az elmúlt tíz év során, nem csak hajdúböszörményi és a térségben működő gyermek- és ifjúsági csoportok vettek részt a fesztiválon, hanem az ország több pontjáról fellépők, hogy megmérettessék magukat a szakmai zsűri előtt. Az együttes reményei szerint, a fesztivál hamarosan felkerül az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület által hivatalosan jegyzett rendezvények listájára.

Legfrissebb hírek

Kiss Attila tartott vezetői ügyfélfogadást

Február 28. 12:55

Csőtörés miatt félpályás útlezárás lesz a Táncsics Mihály körúton

Február 28. 08:47

Galériáinkból

VI. Hajdúsági Expo

Programajánló

Mulat a Kert

Hajdúsági Múzeum (Kossuth Lajos utca 1. szám)

Április 30. 21:00

Valahol Európában

Március 4. 19:00

Látnivalók

Őseink szoborcsoport

Kálvin tér

Városháza

Bocskai István tér 1.