Ismerje meg könyvtárunkat! 

 A hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtár mint a város nyilvános közkönyvtára legfőbb feladatának tekinti, hogy gyűjteményével és más könyvtárak adatbázisának, illetve dokumentumállományának felhasználásával biztosítsa a lakosság korszerű könyvtári ellátását.

A korszerű könyvtári ellátás érdekében a következő könyvtári szolgáltatásokat nyújtjuk:
 
 
  Felnőtt kölcsönző

A felnőtt kölcsönző állománya magába foglalja a magyar és világirodalom klasszikus és modern alkotásait, szórakoztató regényeket, illetve különböző tudományterületekhez kapcsolódó szakirodalmi műveket. Könyveken kívül hangoskönyvek, videó- és DVD-filmek – köztük Dr. Oláh Imre Filmarchívumának – kölcsönzését is biztosítjuk.
A beiratkozás feltételei: a beiratkozás a regisztráció napjától számított egy évre szól. Beiratkozási díj: 1200 Ft. Kedvezmények: diákok, nyugdíjasok, munkanélküliek: 600 Ft; 16 éven aluliak, 70 éven felüliek, könyvtárak, levéltárak, muzeális intézmények dolgozói, látássérültek és örökös könyvtári tagok: ingyenes. Alkalmanként 6 db dokumentum kölcsönözhető háromhetes határidővel. A kikölcsönzött dokumentumokra előjegyzés kérhető.
Videó- és DVD-filmek kölcsönzésének feltétele az ingyenes regisztráció. Alkalmanként  2 db film kölcsönözhető 48 órára 200 Ft/db kezelési költség ellenében.
Lehetőség van könyvtárközi kölcsönzésre is.
Kérésre irodalomkutatást is végzünk.

Könyvtárunkban elérhető a NAVA-pont szolgáltatás.
Az elektronikus közszolgáltatások eTanácsadó kollégánk segítségével igénybe vehetőek.
Látássérültek számára biztosítjuk a nyomtatott dokumentumok használatát nagyító- és olvasógép segítségével, a számítógép- és internethasználatot speciális szoftverek segítségével, illetve Braille nyomtató használatot.

A Kertész László Városi Könyvtár online szolgáltatásai:
•    A www.hbkonyvtar.hu internetes címen elérhető online katalógus gyors és pontos tájékoztatást nyújt a könyvtár állományáról, illetve a keresés mellett jelszavas, egyedi azonosítást biztosító funkciókat (előjegyzés, hosszabbítás, stb.) is ellát.
•    Az Ariel dokumentumküldő szoftver segítségével online módon küldhetünk és fogadhatunk olvasóink kérésére digitális dokumentumokat.

 
{wmv}konyvtar{/wmv}
ha nem jelenik meg a video, akkor kattintson a fenti képre
 

Olvasóterem
Az olvasóteremben kerültek elhelyezésre a kézikönyvek (lexikonok, enciklopédiák, szótárak, albumok, térképek, monográfiák stb.) és a folyóiratok, több mint százféle napi-, heti- és havilap. Itt kapott helyet két különgyűjtemény is. Az egyik az Európai Unióval foglalkozó szakkönyveket tartalmazza, a másik a helyismereti gyűjtemény. A helyismereti gyűjteményben a Hajdúböszörménnyel kapcsolatos dokumentumokat – köztük a helyi önkormányzat dokumentumait –, illetve válogatva a kistérségre vonatkozó ismereteket tartalmazó irodalmat gyűjtjük.
Az olvasóteremben található dokumentumokat bárki ingyenesen, helyben használhatja, de nem kölcsönözheti, csak kivételes esetben. Igény szerint lehetőség van a dokumentumok fénymásoltatására.

Internetterem

A könyvtár látogatóinak lehetősége nyílik számítógépes szolgáltatásokat (internetezés, szövegszerkesztő és egyéb programok használata, CD- és DVD-írás, pendrive használata) is igénybe venni egy ingyenes regisztrációt követően. Számítógép használati díj: 180 Ft/óra.

 

 

 Gyermekkönyvtár

A megújult és kibővült gyermekkönyvtár 15 000 könyvvel és közel tizenötféle folyóirattal várja kedves olvasóit.
Kölcsönözhetők: képeskönyvek, mesekönyvek, gyermek- és ifjúsági regények, ismeretterjesztő könyvek, diafilmek, valamint DVD-filmek.
A könyvek és diafilmek kölcsönzésének feltétele a könyvtári tagság, ami 16 éven aluliaknak ingyenes. Alkalmanként 6 db dokumentum kölcsönözhető háromhetes határidővel. A könyvtárban helyben olvasási lehetőség is van, a kézikönyvtár anyaga – lexikonok, enciklopédiák, szótárak, adattárak – segítséget nyújthat az iskolai feladatok megoldásában.
Igény szerint, előzetes egyeztetést követően könyv- és könyvtárhasználati foglalkozást tartunk óvodás és iskolás csoportok számára.


Elérhetőség:


Kertész László Városi Könyvtár
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2.
Tel.: 06-52-228-284
Web: www.hbkonyvtar.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 Nyitvatartási ideje:
(kölcsönző, olvasóterem, intemetterem)

Gyermekrészleg

Felnőtt részleg

  Hétfő:8.00-12:00 13:00- 17.00  Hétfő: 8.00-12:00 13:00- 18.00
  Kedd: zárva  Kedd: 8.00 - 12.00
  Szerda:8.00-12:00 13:00- 17.00 Szerda:8.00 - 12:00 13:00- 18.00
  Csütörtök:8.00-12:00 13:00- 17.00 Csütörtök: 8.00 - 12:00 13:00- 18.00
  Péntek: 8.00 -12.00   Péntek:8.00 - 12:00 13:00- 18.00
  Szombat: 8.00-12.00 Szombat: 8.00 -12.00