Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Hajdúböszörmény, Dobó István utcán /TOP-1.4.1-19-HB1-2019-00015 azonosítószámú projekt/

Március 25. 10:46 Közérdekű

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.4.1-19-HB1 - Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című felhívása keretében új bölcsődei férőhelyek kialakítására Hajdúböszörményben, a Dobó István utcán. A projekt célkitűzéseinek megvalósítására az önkormányzatot a Támogató – 2020. 05. 08-án hozott döntésével – támogatásban részesítette.

A kedvezményezett neve:                         Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

A projekt címe:                                                               Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Hajdúböszörmény, Dobó

                                                                              István utcán

A projekt azonosító száma:                        TOP-1.4.1-19-HB1-2019-00015

A szerződött támogatás összege:            218.596.120,-Ft

A támogatás mértéke (%-ban):                               100%

A projekt tervezett befejezési dátuma:               2022.09.30.

 

A projekt tartalmának bemutatása:      

A projekt célja a hajdúböszörményi családok segítése, a kisgyermeket nevelők munkavállalási esélyeinek növelése, életminőségük javítása által. A létrehozni kívánt új bölcsőde lehetőséget biztosít kisgyermekeik elhelyezésére azon családok számára, akiknél létkérdés, hogy a szülők visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Az önkormányzat egy meglévő óvoda többcélú intézménnyé történő átszervezésével kíván gondoskodni a bölcsődei ellátásról.  A városban jelenleg egy – a központban található – intézmény biztosít bölcsődei ellátást, a Városi Bölcsőde, ahová jelenleg 74 gyermek vehető fel, és többnyire maximális kihasználtsággal működik.

Az új bölcsőde a város egy külső, Vénkert elnevezésű részén kerül kialakításra, melyet egyre több fiatal pár választ lakóhelyül az alacsonyabb ingatlanárak miatt. Így itt a gyermeklétszám nagyobb ütemű növekedése várható. A Vénkert a város egyik peremkerülete, ezért a belvárostól való nagy távolság miatt a szegényebb (esetleg hátrányos helyzetű) családok, akik nem rendelkeznek saját gépjárművel, vagy gyermeküléses kerékpárral, nem tudják behordani gyermekeiket a központban lévő Városi Bölcsődébe.

Az óvodában - melyhez a bölcsőde kapcsolódni fog - jelenleg is több 3 éven aluli kisgyermek van elhelyezve. A bölcsőde létrehozásával ezeknek a gyerekeknek megfelelőbb környezetet lehet biztosítani.

A Dobó István u. 68. sz. alatt – ahol jelenleg a Csillagvár Óvoda telephelye működik – egy 14 férőhelyes bölcsőde kialakítását tervezik.  A meglévő oktatási épületet, az energetikai jogszabálynak megfelelően, egy bölcsődei épületszárnnyal bővítik, amely szabadonálló beépítési móddal kerül elhelyezésre. Az óvoda és a bölcsőde egy átjáróval kapcsolódik össze.

A személyforgalmi bejárat a Dobó István utca felől lesz. A szülők és a bölcsődések egy fedett belépőn (szélfogón) keresztül érkeznek az épületbe. Itt lehetséges a gyerekkocsik ideiglenes tárolása.

A földszinti közlekedőből nyílnak a kiszolgáló helyiségek: játék-, takarítószer-, fogyóeszköz-raktár, melegítőkonyha (a konyhához külön gazdasági bejárat épül), valamint a szülők számára kialakított akadálymentes wc. A gyereköltöző (fürdető-biliztető helyiséggel) és a csoportszoba a földszinti előcsarnokból közelíthető meg. A csoportszobából nyílik az általános raktár, melyben a gyerekszobai játékokat, heverőket, ágyneműt és textileket tárolják. A csoportszobához egy részben fedett terasz kapcsolódik, a fedetlen részen a homlokzatra szerelt kihúzható napernyővel. A fedett teraszról érhető el a kerti wc és a kertijáték- és matractároló.

A főbejárat mellett a szélfogóhoz kapcsolódik a lépcsőház, ahonnan megközelíthetőek az emeleti helyiségek: vezetői iroda, gondozónői szoba, irattár, személyzeti öltözőblokk (külön wc- és zuhanyzó-mosdó helyiséggel), takarítószer-tároló.

Az épület fűtése radiátoros központi fűtéses rendszerrel történik, a melegvizet gázbojlerrel állítják elő.

Az ingatlanon összesen 4 db parkoló kerül kialakításra, melyből 1 db akadálymentes.

 

Erfa logó

Legfrissebb hírek

INGYENES lakossági LED-csereprogram Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a CYEB jóvoltából

Június 30. 13:42

Semmelweis nap 2022

Június 30. 11:31

Galériáinkból

KEXX Fesztivál

Programajánló

HAJDÚSÁGI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP

Július 2. 18:00 - Július 2. 19:00

KI LESZ 2022 BETŰFALÓJA?

Szeptember 10. 16:00 - Szeptember 10. 18:00

Látnivalók

Trianoni emléktábla

Bocskai István tér – Hajdúsági Múzeum Bocskai István térre néző fala

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér