2021. július 28., szerda |

Tájékoztató a kutak létesítésével kapcsolatos eljárásokról

2018. október 21. 22:22 Közérdekű

A Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot az alábbiak szerint:

A vízimunka elvégzéséhez, vízilétesítmény (házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgáló kutak, öntözőkutak) megépítéséhez (átalakításához) vízjogi létesítési engedélyt kell kérni. A kérelemhez mellékelni kell a tervezői jogosultsággal rendelkező személy által készített tervdokumentációt is.
 
A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört első fokon a települési önkormányzat jegyzője gyakorolja.
A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:
- a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,
- épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, és
- nem gazdasági célú vízigény.
 
Nagyon fontos, hogy valamennyi fenti feltételnek együttesen kell megfelelni ahhoz, hogy a települési önkormányzat jegyzője gyakorolhassa a hatósági jogkört.
Ellenkező esetben a hatósági jogkört a területi vízügyi hatóság (jelenleg Hajdúböszörmény közigazgatási területét érintően: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Debrecen, Böszörményi út 46-56.) gyakorolja.
 
Vízjogi létesítési engedély nélkül megépített vagy attól eltérően megvalósított kutak esetén az építtetőnek (tulajdonosnak) a vízügyi hatóságtól fennmaradási engedélyt kell kérni.
Amennyiben a kutakat engedély nélkül létesítették, úgy vízgazdálkodási bírság megfizetését kell előírni.
 
Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő, aki 2018. január 1-jét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített kutat, ha
a) a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2018. december 31-ig kérelmezi, és
b) az engedély megadásának feltételei fennállnak.
 
A fentiek értelmében a kutak létesítésével, fennmaradásával kapcsolatban nem bejelentést kell tenni, hanem tervező által készített tervek alapján engedélyt kell kérni a jegyzőtől, vagy a területi vízügyi hatóságtól.
 
További felvilágosítás kérhető a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály Építésigazgatási Csoport munkatársaitól. Elérhetőségek: 06/52/563-222, 563-223.
 
 
Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal
       
 

Legfrissebb hírek

Kampány indul a helyi termékek piacának fellendítésére

Július 27. 15:45

Hamar elfogták a csalókat a hatóságok

Július 26. 15:56

Galériáinkból

Emlékművek - Színmű 1956-ról

Programajánló

Hajdúvidi falunap

Július 31. 08:00 - Július 31. 21:00

Látnivalók

Trianoni emléktábla

Bocska István tér - Hajdúságu Múzeum térre néző fala

Hajdúböszörményi Tájházak

Hajdúböszörmény