2021. július 28., szerda |

Tájékoztatás Szálláshely - Szolgáltatók részére

2019. május 17. 15:20 Közérdekű

Tájékoztatom, hogy 2019. június 1-től fokozatosan bevezetésre kerül a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (továbbiakban: NTAK), mely kapcsán valamennyi szálláshelynek regisztrálnia kell a NTAK-hoz és szálláshely típusonként előírt regisztrációt követően - szálláshelykezelő szoftver segítségével – szükséges a turisztikai adatszolgáltatásokat megtennie.

A NTAK egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata: azaz hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és mennyit költöttek a belföldi és külföldi vendégek.

Az új rendszer bevezetésével minden szálláshely digitálisan, szálláshelykezelő szoftver használatával tudja teljesíteni a vendégek bejelentkezésénél előírt adatrögzítési kötelezettségét. Az NTAK közvetlen adatkapcsolat formájában adatot fogad a szálláshely-szolgáltatóktól, ezeket tárolja, feldolgozza, aggregált és strukturált riportokat, elemzéseket készít, és a szektor adatszolgáltató szereplői, valamint a törvényben meghatározott hatóságai számára ezeket szolgáltatja. A rendszer kizárólag statisztikai célú, statisztikai adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas – semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be.

Az NTAK működését a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény, a részletszabályokat pedig a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény végrehajtásáról szóló 237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet határozza meg.

A regisztráció az adatszolgáltatási kötelezettséget megelőzően történik az alábbiak szerint:

szálláshelytípus

regisztrációs időszak

adatszolgáltatás kezdete

szálloda

2019.06.01.-2019.06.30.

2019.07.01-jétől

panzió

2019.09.01.-2019.09.30.

2019.10.01-jétől

kemping, üdülőház, közösségi szálláshely, egyéb szálláshely

2019.12.01.-2019.12.31.

2020.01.01-jétől

 

 

A regisztrációs folyamat teljes mértékben elektronikus. A már működő szálláshelyeknek NTAK-ba történő adatszolgáltatás megkezdését megelőzően a szálláshely típusonként meghatározott regisztrációs időszak megkezdését követően 1-1 hónap áll rendelkezésre a rendszerbe történő regisztrációra. Működését megkezdő új szálláshely-szolgáltató esetében a regisztrációt a szálláshely-szolgáltatási tevékenység megkezdését követő legfeljebb 5 napon belül köteles az NTAK üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen elvégezni.

A szálláshely-szolgáltatók az adatszolgáltatási kötelezettségeiket NTAK kompatibilis szoftverekkel teljesíthetik.

A kevesebb, mint 8 szobával, 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek a piacon elérhető szoftverek mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által ingyenesen biztosított szoftvert is választhatják. A több mint 8 szobával, 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek olyan szoftverek közül választhatnak, melyek alkalmasak az NTAK részére történő adatszolgáltatás teljesítésére.

A NTAK bevezetésével kapcsolatban a http://info.ntak.hu/ oldalon található további részletes információ.

                                                                                                                     

                                                                                                                     Koláné Dr. Markó Judit jegyző

 

Legfrissebb hírek

Kampány indul a helyi termékek piacának fellendítésére

Július 27. 15:45

Hamar elfogták a csalókat a hatóságok

Július 26. 15:56

Galériáinkból

Szeresd a várost XVIII. Hajdúfutás utcai futóverseny

Programajánló

Hajdúvidi falunap

Július 31. 08:00 - Július 31. 21:00

Látnivalók

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény

Bocskai István szobor

Hajdúböszörmény - Főtér