2024. április 21., vasárnap |

Magas kontraszt

Munkagépek az utakon!

2020. szeptember 24. 09:05 Közérdekű

Javában tart a betakarítás, megkezdődött a szüreti időszak is, ezért közútjainkon továbbra is nagy számban vesznek részt a közúti forgalomban mezőgazdasági munkagépek, terményszállító járművek.

Munkagépek az utakon!

Mivel a nagy terhet szállító, nagyméretű járművek lassabban közlekednek, ezért azok jelenléte fokozott baleseti kockázatot rejt magában. A mezőgazdasági munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Vezessünk óvatosabban, mérsékeljük sebességünket, ha lassan haladó mezőgazdasági járművet közelítünk meg, előzésnél és kikerülésnél tartsunk nagyobb oldaltávolságot!

Az őszi időszakban rövidebbek a nappalok, korlátozottabbak a látási viszonyok, ezért különösen fontos, hogy csak kifogástalan műszaki állapotú járművekkel induljunk útnak. A járművezető mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek az ellenőrzésnek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve egyéb vontatmányokra is! 

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és az önjáró munkagépek vezetőinek a balesetek megelőzése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmét:

  • fordítsanak kiemelt figyelmet a rakomány megfelelő rögzítésére, letakarására, 
  • a gumiabroncsokra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a forgalomba történő bekapcsolódást megelőzően el kell távolítani, valamint az úttestre felhordott szennyeződéseket le kell takarítani, 
  • a visszapillantó tükrök használatára, hátra is nagyon fontos a láthatóság
  • különösen fontos hangsúlyozni ebben az esetben is az ittas járművezetés tilalmát.

Kérjük a járművezetőket, hogy türelemmel és fokozott elővigyázatossággal, a mezőgazdasági járművek méreteit, sebességét, a közlekedési sajátosságokat figyelembe véve közlekedjenek, lehetőség szerint az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé az elhaladásukat. A rendőrség kéri továbbá a közlekedés résztvevőit, hogy az úttestre került esetleges szennyeződések észlelése esetén tegyenek bejelentést a 107-es vagy 112-es segélyhívón.

 

„…hogy mindenki hazaérjen!”

 

Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság 

Legfrissebb hírek

Újabb beruházás indul a városban

Április 19. 13:16

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Április 19. 10:00

Galériáinkból

VII. Hajdúkerületi Múzeumok Éjszakája

Programajánló

Szemenszedett IGAZSÁG avagy hazudni tudni kell!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 8. 19:00

Új Aradi Varga Show - Hajdúböszörmény

Sillye Gábor Művelődési Központ

Április 23. 19:00

Látnivalók

Városháza

Bocskai István tér 1.

Római katolikus templom

Hajdúböszörmény