Kapros kalács

A kapros kalács apróra vágott zöldkaporral töltött, rúd alakra feltekert kalács. A Hajdúböszörmény és környékén élő háziasszonyok gasztronómiai leleményességének a bizonyítéka.

A kapros kalács világosbarna, fényes színű, mintegy 40-45 cm hosszú, 10-12 cm széles, 6-8 cm magas, ovális keresztmetszetű 50-55 dkg súlyú rúd. Tölteléke a kaportól fűszeres illatú, enyhe édeskés ízű.

XIX. század végén a legyakoribb volt a kalácssütés az Alföldön.

A parasztkalácsok a 18. század végéig töltetlenek, alapformája a kerek, és a hosszúkás változat. A 19. században elterjedté vált a rúd alakúra feltekert, tájegységenként különböző ízesítésű változat (mákos, diós, lekváros, kapros, stb.) sütöttek.

Legfrissebb hírek

Október 4. - Az állatok világnapja

Október 4. 13:21

Közétkeztetés képekben

Október 4. 12:34

Galériáinkból

Nemzeti Összetartozás Napja

Programajánló

ECCE HOMO - Táncszínházi előadás Munkácsy Mihály nyomán

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Október 9. 19:00

IV. Halloween futás

Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark

Október 31. 16:00

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény - Főtér