Kapros kalács
A kapros kalács apróra vágott zöldkaporral töltött, rúd alakra feltekert kalács. A Hajdúböszörmény és környékén élő háziasszonyok gasztronómiai leleményességének a bizonyítéka.
A kapros kalács világosbarna, fényes színű, mintegy 40-45 cm hosszú, 10-12 cm széles, 6-8 cm magas, ovális keresztmetszetű 50-55 dkg súlyú rúd. Tölteléke a kaportól fűszeres illatú, enyhe édeskés ízű.
XIX. század végén a legyakoribb volt a kalácssütés az Alföldön.
A parasztkalácsok a 18. század végéig töltetlenek, alapformája a kerek, és a hosszúkás változat. A 19. században elterjedté vált a rúd alakúra feltekert, tájegységenként különböző ízesítésű változat (mákos, diós, lekváros, kapros, stb.) sütöttek.
Legfrissebb hírek
Galériáinkból
Programajánló
ECCE HOMO - Táncszínházi előadás Munkácsy Mihály nyomán
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Október 9. 19:00
IV. Halloween futás
Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark
Október 31. 16:00
Látnivalók