Káposztás pogácsa

Káposztás pogácsa kerek, henger alakú, átmérője 3-5 cm, magassága 2-4 cm, tömege 25-50 g. Felülete vörösesbarna, négyzethálósan rovátkolt, káposztától kissé rücskös felületű. Alja sima világosbarna.

Bélzetében a káposzta egyenletesen elosztva található. Íz világa kellemesen káposzta íz, kissé borsos illatú és sós ízű.

Böszörményi káposztás pogácsa tésztája: búzaliszt, tejföl, sertészsír, só, margarin, kristálycukor, élesztő, tojás, káposzta, őrölt bors összedolgozásával készül.

Apró édes káposztát és zsírt tartalmazó, élesztővel lazított, hajtogatott, leveles szerkezetű, sóval és borssal ízesített, hagyományos kerek pogácsa, amely a táplálkozásból került közfogyasztásba.

A 15. századból fennmaradt Besztercei Szójegyzékből tudjuk, hogy a hamuba sült pogácsa nem más, mint a parázson sült lepénykenyér. Ennek ismeretében már nem meglepő számunkra, hogy a szegény legénynek miért volt elegendő egyetlen pogácsa a hosszú útra. Változatos összetételben, a parasztkonyha leggyakoribb hétköznapi sült tésztája. A pogány időkben a pogácsákat magvakkal, gyógynövényekkel ízesítették, ma már vannak sós pogácsák, melyekbe burgonyát, túrót vagy tepertőt.

A Hajdúböszörménybe a pogácsa többféle változatát készítették, készítik a mai napig. Fellelhető a legegyszerűbb pogácsa, melynek tésztájába kevés zsiradékot, aludttejet gyúrtak. Kedvelt a töpörtyűs, a krumplis, káposztás pogácsa, melyet a 19. századtól kezdve sütöttek a parasztháztartásokban.  Előfordultak túrós, gyümölcsös és édes krém töltelékű pogácsa változatok.

A korábbi évszázadokban, a Hajdúságban a káposzta az egyik legfontosabb népélelmezési cikk volt, mely a háziasszonyok leleményességének köszönhetően, ezt is felhasználták a pogácsa alaptésztájának ízesítésére.

A pogácsa az egyik legrégebbi nemzeti ételünk, már a honfoglalást megelőzően is fogyasztották az apró, kör alakú sós süteményt.

 

Legfrissebb hírek

Közérdekű információk

December 8. 08:18

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

December 8. 08:05

Galériáinkból

Legénybúcsú EXTRA - díszelőadás

Programajánló

Serkenj lelkem mély álmodból - A Bocskai Néptáncegyüttes karácsonyi műsora

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

December 16. 18:00

Adventi gyertyagyújtás - 2023.12.10.

Bocskai tér

December 10. 16:00

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

Bocskai István szobor

Hajdúböszörmény - Főtér