Ismertető - A hajdúböszörményi Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztése TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00027 azonosítószámú projekt

2018. október 10. 10:57 Közérdekű

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15-HB1 - Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívása keretében a hajdúböszörményi Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztésére. A projekt célkitűzéseinek megvalósítására az önkormányzatot a Támogató – 2017. 06. 13-án hozott döntésével – támogatásban részesítette.

Ismertető - A hajdúböszörményi Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztése  TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00027 azonosítószámú projekt

A kedvezményezett neve:                            Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

A projekt címe:                                              A Hajdúböszörményi Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztése

A projekt azonosító száma:                         TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00027

A szerződött támogatás összege:              743 342 112,-Ft

A támogatás mértéke (%-ban):                  97%

A projekt tervezett befejezési dátuma:    2019.12.31.

 

A projekt tartalmának bemutatása:         

A Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex fejlesztésével Hajdúböszörmény egy olyan térségi jelentőségű turisztikai fejlesztést és hozzá kapcsolódó turisztikai termékcsomagokat kíván létrehozni, mely a turizmus területi adottságaiban rejlő potenciál kibontakoztatása révén a térség és a helyi gazdaság fejlesztését tűzte ki célul. Ezen turisztikai fejlesztés megvalósítására kitűnő helyszín a hajdúböszörményi Fürdőkert, mely a város déli, kisvárosi lakóövezetébe beágyazódott, jól megközelíthető, több hektáros, parkosított zöld sziget, korszerű játszótérrel és egy új ifjúsági szállóval, mely terület jelenleg is jól működik szabadidőparkként.

A beruházás Hajdúböszörmény és térségének turisztikai kínálatát kívánja bővíteni egy többelemű turisztikai termékcsomag fejlesztésével, mely a komplex élményszerzést helyezi előtérbe, és jól illeszkedik a város egyéb kikapcsolódási lehetőségeihez, biztosítva ezzel az idelátogatók hosszabb idejű helyben tartózkodását.

A Fürdőkert turisztikai célú fejlesztése mellett a terület közösségi térként betöltött funkciója is bővül, ezzel a helyi lakosság részére biztosítva családbarát rekreációs kikapcsolódási lehetőséget.

A Fürdőkert fás-ligetes területe helyi jelentőségű védett természeti terület, mely elsősorban változatos növényvilága, valamint gazdag madár- és kétéltű faunája révén képvisel jelentős természeti értéket, mely turisztikai szempontból is bemutatásra érdemes.

Ennek keretében az önkormányzat egy olyan ökoturisztikai látogatóközpont kialakítását tervezi, mely a Fürdőkert természeti értékeinek bemutatásán túl a Hajdúhát, a Nyírség és a Hortobágy természeti értékeit, élővilágát és helyi értékeit kívánja bemutatni, mivel Hajdúböszörmény ezen három kistáj találkozási pontján fekszik.

A Fürdőkert ökoturisztikai funkciói fejlesztésének főbb elemei: egy egész évben nyitva tartó látogatóközpont, ahol állandó kiállítás részére kiállítótér, előadások, bemutatók, időszakos kiállítások és interaktív foglalkozások tartására egy többfunkciós tér kerül kialakításra, melyet kiegészít a vendéglátóegység (büfé-kávézó), a helyi termékeket árusító ajándékbolt és a télen-nyáron használható, programjaiban a látogatóközpont tematikájához illeszkedő játszóház. Az újonnan megépítésre kerülő épület akadálymentes, korszerű energetikai megoldásokkal készül, egy nyaktaggal a meglévő ifjúsági szálló épületéhez hozzátoldásra kerül. Az épülethez korszerű, élményelemeket jelentő, interaktív bemutatást segítő eszközök kerülnek beszerzésre látogatásmenedzsment szolgáltatások kialakításával, melynek célcsoportja elsősorban az óvodás, általános és középiskolás gyermekek.

Az ökoturisztikai funkció következő eleme a Fürdőkert zöldövezetében vezető interaktív tanösvény kialakítása, melyet a környezetbe illő pihenőhelyek, főzőhelyek egészítenek ki, szelektív hulladékgyűjtési pontokkal. A meglévő játszótér a látogatóközpont tematikájához illeszkedő játékokkal bővül.

 A látogatóközpont fontos eleme még az aktív természetjárást segítő túraközpont épület kialakítása, mely elsősorban a projekt kerékpáros turisztikai eleméhez kapcsolódik, de célja más aktív turisztikai tevékenységekhez is szolgáltatásokat nyújtani, mint túraszervezés (gyalogos, lovas, kerékpáros, madármegfigyelés, horgászat, vadászat stb.), turisztikai információs központ, túraeszközök bérlése, pihenőhely.

A túraközpont kapcsolódik a Fürdőkerti fejlesztés azon turisztikai funkciójához, mellyel a Fürdőkertnek a helyi kerékpárúthálózatra történő rácsatlakozásával elérhetővé válnak a közelmúltban a Magyar Kerékpárosklub által kialakított térségi kerékpáros túraútvonalak. A projekt keretében 1040 m kerékpárút kerül kialakításra, mely révén a Fürdőkert összekötésre kerül a városi kerékpárúthálózat Baltazár utcai szakaszával, illetve a Vasútállomással. A vasútállomás bekötésével vonaton is érkezhetnek a környéken kerékpározni kívánó turisták, a túrájuk kitűnő kezdő- vagy végállomása lehet a Fürdőkerti túraközpont.

A projekt harmadik eleme a Fürdőkert kulturális rendezvényközpont funkciójának fejlesztése.

 

 

Legfrissebb hírek

Lakossági felhívás!

Február 6. 15:38

Folyamatosan frissítik a képzéseket

Február 6. 08:44

Galériáinkból

Az Erfurti Szakácsolimpiára való felkészüléstől a versenyig

Programajánló

Ismét színházi előadás a Sillye Gábor Művelődési Központban

Február 20. 19:00 - Február 20. 21:00

Hajdúböszörményi Könyvklub február

Február 25. 10:00 - Február 25. 12:00

Látnivalók

Városháza

Bocskai István tér 1.

Római katolikus templom

Hajdúböszörmény