Hiszek egy hazában (zenés történelmi játék)

Helyszín: Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Március 19. 19:00

Hiszek egy hazában (zenés történelmi játék)

Jegy: https://tixa.hu/hiszek-egy-hazaban-sillye-2024

 

Hiszek egy hazában

 (zenés történelmi játék)

Mandala Dalszínház

 

Vendégművész: Varga Miklós

Kedvcsináló sorok:

 

          A „Hiszek egy hazában” egy zenés történelmi időutazás, egy olyan zenés játék, mely kronológia sorrendben vezet végig a magyar történelmen a honfoglalástól napjainkig. Az időutazás állomásait különböző korok jeles magyar történelmi eseményeit feldolgozó rockoperák, valamint irodalmi művek zenés színpadi adaptációi adják. Az egyes történelmi korokat bemutató képeket költőink és íróink hazaszeretetről, és Trianon tragédiájáról írt vallomásai, valamint Varga Miklós „Ébredés” c. albumának a nemzeti összetartozásról szóló dalai fűzik össze teljes egésszé. A „Hiszek egy hazában” lehetőséget ad arra, hogy megmutassunk néhány fontos fejezetet kulturális örökségünkből, a magyar kultúra évezredes értékeiből, továbbá hangsúlyozzuk a nemzeti összetartozás érzésének és tudatának jelentőségét, mint ahogyan a Magyar Köztársaság Országgyűlése törvényben is megfogalmazta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

         A „Hiszek egy hazában” szerkesztésekor nagy segítségünkre szolgált, hogy rendkívül gazdag a magyar musical- és rockoperairodalom, továbbá, hogy a tehetséges és népszerű szerzők, szerzőpárosok gyakran nyúltak történelmi témákhoz, dolgoztak fel, adaptáltak olyan irodalmi műveket, melyek a magyar történelem egy dicső, jeles, felemelő, hősies, avagy megrendítő, ugyanakkor tanulságos eseményeit, sorsfordító hőseinek cselekedeteit, életét állították színpadra. Így esett a választásunk a „Hiszek egy hazában” szerkesztésekor többek között az „István, a király”, a „Kőműves Kelemen”, az „Egri csillagok”, a „Költő visszatér”, „Valahol Európában”, és az 1956 „Aki magyar velünk tart ma!” c. zenés történelmi darabokra.
         A fenti rockoperák leghangsúlyosabb, külön egységként is kiemelhető részleteit vonultatjuk fel a „Hiszek egy hazában” bemutatása során. A részletek korhű jelmezekben, látványos táncokkal, színházi képekbe rendezve jelenítjük meg. A kiválasztott történelmi rockoperák, musicalek a magyar történelem olyan kiemelkedő korszakait, fontos eseményeit dolgozzák fel a zenés színház korunk ízléséhez is közel álló, közérthető és népszerű nyelvén, melyek jelentősen befolyásolták a magyarság sorsát.

Legfrissebb hírek

Csőtörés miatt félpályás útlezárás lesz a Táncsics Mihály körúton

Február 28. 08:47

Folytatódnak a bizottsági ülések a Polgármesteri Hivatalban

Február 27. 15:09

Galériáinkból

XIII. Hajdú Kupa - Ifjúsági-Felnőtt St...rd Junior Latin és Senior Tíztánc ranglistaverseny

Programajánló

Hiszek egy hazában (zenés történelmi játék)

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Március 19. 19:00

Rendezvénynaptár tervezet 2024.

December 31. 09:01 - December 31. 23:00

Látnivalók

Hajdúböszörményi Tájházak

Hajdúböszörmény

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény - Főtér