2023. szeptember 24., vasárnap |

Magas kontraszt

Hajdúböszörményi Római Katolikus templom

A római katolikus egyházközség a város harmadik legnépesebb gyülekezete. 1852-ig a balmazújvárosi egyházközség fíliája volt; majd az önálló plébánia felállítása után 1861-ben elkezdték az önálló templom felépítését iskola és kántortanítói lakkal együtt.

Az 1863-ra felszentelt egytornyú templom, egyszerű falusias neobarokk épület kevés kora eklektikus beütéssel ma is az utcakép meghatározó eleme. Az egyszerű külső szép katolikus templombelsőt takar. Főbb értékei a fő mennyezeti freskó Szent István halála, a négy főünnep mennyezeti freskót, az ereklyetartó tabernákulum pedig Szent Simplitius csontereklyéjét tartalmazza. Az orgona 1865-ben készült el Váradi Sándor ároktői orgonaépítő mester munkájaként. A főoltárkép Vajk megkeresztelkedését ábrázolja, valamint említésre méltóak még a belsőben elhelyezett szobrok is, mint Jézus Szíve, Mária Szíve, Szent József, Páduai Szent Antal. Az épületet renoválták 1898-ban és 1994-ben. A templom külseje ismét felújításra szorul

      Mint minden templom egyedi értéket képvisel, főleg a helyi lakosság körében és emlékezetében, kora és egyedi értékei pedig mindenképpen védelemre adnak okot.

Legfrissebb hírek

Közlekedő Petőfi című rajzpályázat eredményhirdetése

Szeptember 22. 13:37

Útlezárás az Autómentes nap idejére

Szeptember 22. 10:00

Galériáinkból

TeSzedd! - Szemétszedő akció a Vackor tanösvényen

Programajánló

IX. Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál & Őszi Vásár

Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós utca 3. (Széchenyi iskola melletti terület)

Szeptember 30. 08:30

Díszpolgárok az orgonáért jótékonysági koncert

Bocskai téri református templom

Október 8. 18:00

Látnivalók

Hajdúsági Múzeum

Hajdúböszörmény - Főtér

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér