Hajdúböszörményi Római Katolikus templom

A római katolikus egyházközség a város harmadik legnépesebb gyülekezete. 1852-ig a balmazújvárosi egyházközség fíliája volt; majd az önálló plébánia felállítása után 1861-ben elkezdték az önálló templom felépítését iskola és kántortanítói lakkal együtt.

Az 1863-ra felszentelt egytornyú templom, egyszerű falusias neobarokk épület kevés kora eklektikus beütéssel ma is az utcakép meghatározó eleme. Az egyszerű külső szép katolikus templombelsőt takar. Főbb értékei a fő mennyezeti freskó Szent István halála, a négy főünnep mennyezeti freskót, az ereklyetartó tabernákulum pedig Szent Simplitius csontereklyéjét tartalmazza. Az orgona 1865-ben készült el Váradi Sándor ároktői orgonaépítő mester munkájaként. A főoltárkép Vajk megkeresztelkedését ábrázolja, valamint említésre méltóak még a belsőben elhelyezett szobrok is, mint Jézus Szíve, Mária Szíve, Szent József, Páduai Szent Antal. Az épületet renoválták 1898-ban és 1994-ben. A templom külseje ismét felújításra szorul

      Mint minden templom egyedi értéket képvisel, főleg a helyi lakosság körében és emlékezetében, kora és egyedi értékei pedig mindenképpen védelemre adnak okot.

Legfrissebb hírek

„Régi új magyar építőművészet” folyóiratban Hajdúböszörmény

Április 17. 16:18

Betegelégedettségi vizsgálat: A Hajdúböszörmény ESZ-V Nonprofit Kft. betegei elégedettek az ellátással

Április 17. 08:23

Galériáinkból

Czirmayné Kocsis Róza Rendíthetetlen hittel című könyvének bemutatója

Programajánló

Dísznövény és ízek fesztiválja

Május 18. 08:00

Rendezvénynaptár tervezet 2024.

December 31. 09:01 - December 31. 23:00

Látnivalók

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény

Bocskai téri református templom

Hajdúböszörmény - Bocskai tér