Hajdúböszörményi Görög Katolikus templom

Az egyházmegyei adattár a görög katolikus hajdúböszörményi egyházközség alapításáról ezt írja: ismeretlen, régi. Az egyházközség történetének részletes feldolgozása még nem történt meg, tudományos kutatás még nem folyt annak kiderítésére, hogy a hajdúk letelepítése előtt éltek e itt bizánci keresztények. Az biztos, hogy a hajdúk letelepítésekor jelentős százalékuk „görög” volt. Az akkor még ortodox hajdúk, - mivel az ungvári uniót csak 1646-ban kötötték, és ez által lettek görög katolikusok, - városalapító nép és vallás volt Hajdúböszörményben. Hagyományosan a város lakosságának tíz százalékát képviselték. A városalapító ősök, külön negyedet jelöltek ki számukra, az úgynevezett „orosz oldalt” a vallási villongások elkerülése érdekében.

Megmaradtak a kereszteltek, házasultak és elhunytak anyakönyvei 1654-től ószláv, latin, majd pedig magyar nyelven.

Az elmúlt évtizedek néhány, a város görög katolikusságát érintő fájdalmas jelenség mellett nem mehetünk el szótlanul. A II. Világháború után nagy változások keletkeztek, amelyek nem szolgálták a kisebbségben lévő közösségek fejlődését. Felbomlott a görög katolikus negyed, a hívek szétszóródtak a városban. Lakótelepek épültek, ipar telepedett le, és a város távolabbi részeire költözött fiatalság, - megtetézve a kommunista ideológia romboló hatásával, - sokan elvesztették kapcsolatukat őseik vallásával.

A régi fatemplomot felváltó nagy méretű templom 1892-ben épült. Építési hibák és az épület süllyedése miatt a templomhajót 1983-ban felrobbantották. 1988-ban fejezték be az új templomhajó építését, amely centrális térszervezésű könnyű szerkezetes kupolával fedett 2003-ban monumentális ikonosztázion felállítására került sor. Minden vasárnap látogatható a templomban található galéria állandó és időszakos kiállítása.

Istenszülő Oltalma görög katolikus templom

1 harangja van - a bal oldali (nyugati) toronyban

Nagyharang
1250 kg-os, 133 cm alsó átmérőjű, Hőnig Frigyes öntötte Aradon 1897-ben.

Felirata:

A LEGFELSÉGESEBB ISTEN DICSŐSÉGÉRE
KÉSZÍTTETTÉK:
KELEMEN BÁLINT ÉS NEJE D. VARGA JULIANNA
VALAMINT GYERMEKEI:
BÁLINT, TERÉZIA, JÁNOS ÉS MÁRIA
VARGA LÁSZLÓ SZT-SZÉKI TANÁCSOS-ESPERES LELKÉSZ IDEJÉBEN
1897. ÉVBEN

HÖNIG F. ÖNTÖT ARADONA harangot megtört idomacél járomra szerelték, és motorral húzva szólaltatták meg. Valószínűleg a szakszerűtlen elektromosítás miatt megrepedt. Egy helybéli mester meghegesztette, egy ideig visszanyerte régi hangját, ebben az időben már csak kötéllel húzták meg, de a heggesztés kezdett elengedni, ami a hangján is meghallatszott. Ezért ma nem használják.

A harangot hangszóróból, felvételről sugárzott harangozás pótolja, amely 8 magyarországi templomból felvett harangszót sugároz váltakozva.

Eredetileg 3 harangja volt, melyek közül a 2 kisebbet elrekvirálták, valószínűleg azért azokat, mert kifértek a toronyablakon, a jelenleg is meglévő nagyharangot csak a fal kibontásával lehet kiemelni a helyéről.

Legfrissebb hírek

„Régi új magyar építőművészet” folyóiratban Hajdúböszörmény

Április 17. 16:18

Betegelégedettségi vizsgálat: A Hajdúböszörmény ESZ-V Nonprofit Kft. betegei elégedettek az ellátással

Április 17. 08:23

Galériáinkból

ÖkoBanda - Író-olvasó találkozó Balázsy Pannával

Programajánló

XIII. Hajdúböszörményi Írótábor

Július 23. 08:00 - Július 27. 23:00

Dísznövény és ízek fesztiválja

Május 18. 08:00

Látnivalók

Bocskai téri református templom

Hajdúböszörmény - Bocskai tér

Millenniumi emlékmű

Bocskai István tér