2023. szeptember 24., vasárnap |

Magas kontraszt

Hajdúböszörményi Görög Katolikus templom

Az egyházmegyei adattár a görög katolikus hajdúböszörményi egyházközség alapításáról ezt írja: ismeretlen, régi. Az egyházközség történetének részletes feldolgozása még nem történt meg, tudományos kutatás még nem folyt annak kiderítésére, hogy a hajdúk letelepítése előtt éltek e itt bizánci keresztények. Az biztos, hogy a hajdúk letelepítésekor jelentős százalékuk „görög” volt. Az akkor még ortodox hajdúk, - mivel az ungvári uniót csak 1646-ban kötötték, és ez által lettek görög katolikusok, - városalapító nép és vallás volt Hajdúböszörményben. Hagyományosan a város lakosságának tíz százalékát képviselték. A városalapító ősök, külön negyedet jelöltek ki számukra, az úgynevezett „orosz oldalt” a vallási villongások elkerülése érdekében.

Megmaradtak a kereszteltek, házasultak és elhunytak anyakönyvei 1654-től ószláv, latin, majd pedig magyar nyelven.

Az elmúlt évtizedek néhány, a város görög katolikusságát érintő fájdalmas jelenség mellett nem mehetünk el szótlanul. A II. Világháború után nagy változások keletkeztek, amelyek nem szolgálták a kisebbségben lévő közösségek fejlődését. Felbomlott a görög katolikus negyed, a hívek szétszóródtak a városban. Lakótelepek épültek, ipar telepedett le, és a város távolabbi részeire költözött fiatalság, - megtetézve a kommunista ideológia romboló hatásával, - sokan elvesztették kapcsolatukat őseik vallásával.

A régi fatemplomot felváltó nagy méretű templom 1892-ben épült. Építési hibák és az épület süllyedése miatt a templomhajót 1983-ban felrobbantották. 1988-ban fejezték be az új templomhajó építését, amely centrális térszervezésű könnyű szerkezetes kupolával fedett 2003-ban monumentális ikonosztázion felállítására került sor. Minden vasárnap látogatható a templomban található galéria állandó és időszakos kiállítása.

Istenszülő Oltalma görög katolikus templom

1 harangja van - a bal oldali (nyugati) toronyban

Nagyharang
1250 kg-os, 133 cm alsó átmérőjű, Hőnig Frigyes öntötte Aradon 1897-ben.

Felirata:

A LEGFELSÉGESEBB ISTEN DICSŐSÉGÉRE
KÉSZÍTTETTÉK:
KELEMEN BÁLINT ÉS NEJE D. VARGA JULIANNA
VALAMINT GYERMEKEI:
BÁLINT, TERÉZIA, JÁNOS ÉS MÁRIA
VARGA LÁSZLÓ SZT-SZÉKI TANÁCSOS-ESPERES LELKÉSZ IDEJÉBEN
1897. ÉVBEN

HÖNIG F. ÖNTÖT ARADON



A harangot megtört idomacél járomra szerelték, és motorral húzva szólaltatták meg. Valószínűleg a szakszerűtlen elektromosítás miatt megrepedt. Egy helybéli mester meghegesztette, egy ideig visszanyerte régi hangját, ebben az időben már csak kötéllel húzták meg, de a heggesztés kezdett elengedni, ami a hangján is meghallatszott. Ezért ma nem használják.

A harangot hangszóróból, felvételről sugárzott harangozás pótolja, amely 8 magyarországi templomból felvett harangszót sugároz váltakozva.

Eredetileg 3 harangja volt, melyek közül a 2 kisebbet elrekvirálták, valószínűleg azért azokat, mert kifértek a toronyablakon, a jelenleg is meglévő nagyharangot csak a fal kibontásával lehet kiemelni a helyéről.

Legfrissebb hírek

Közlekedő Petőfi című rajzpályázat eredményhirdetése

Szeptember 22. 13:37

Útlezárás az Autómentes nap idejére

Szeptember 22. 10:00

Galériáinkból

Áldozat! nyomozás egy késő bronzkori edény ügyében régészeti konferencia

Programajánló

Hajdúböszörményi Könyvklub

Kertész László Városi Könyvtár

Szeptember 30. 10:00

Légzés- és beszédfejlesztő kommunikációs műhely

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Október 2. 17:00

Látnivalók

Római katolikus templom

Hajdúböszörmény

Dávid és Góliát - Az 1956-os forradalom emlékműve (Losonczy Géza Emlékpark)

Honvéd utca - Losonczy Géza Emlékpark