Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercs pirosra sütött, könnyű sütemény. Sima, rugalmas dagasztott tészta, mely sülve foszlós, gyönyörű fényes, 8-9 cm-es átmérőjű, 3-4 cm magas, 60 g tömegű. Íze és illata a felhasznált töltelékre jellemző, kellemes vanília és karamell intenzív ízvilágú.

Formája: kerek, csiga alakú

Felhasznált alapanyagok a tésztához: BL 55 vagy BL 80 liszt, tej, tojás, sárgája, só, cukor, élesztő.

Tölteléke: vaj, porcukor, vanília cukor.

Öntet: tejszín, cukor, vanília cukor.

A magyar parasztháztartások süteményeiről legkorábban a 14-16. századi iratokban olvashattunk. Az urbáriumokban szereplő kalács a kenyérnél finomabb kivitelű vagy különlegesen megformált kelt tészta. A süteményeket a kemencés kenyér kisülte után alacsonyabb hőfokon készítették.

A parasztkalács, mint a Ferdinánd tekercs a 18. század végéig töltetlen volt, később a parasztcsaládoknál a kelt tésztákat a portákon fellelhető (túró, lekvár, gyümölcs stb.) alapanyaggal töltötték meg. Több alföldi településén a Ferdinánd tekercs a hagyományos paraszti lakodalmak és más ünnepek elmaradhatatlan  fogása volt, a más töltött, kelt tészták mellett.

A Ferdinánd tekercs eredete – sok más finomsághoz hasonlóan- homályba vész ugyan, de könnyű, édes, kelt tésztacsigákat ma is nagyon kedvelik, nem kellett ahhoz nagy ünnep, hogy asztalra kerüljön.

A Ferdinánd tekercs egy békebeli kelt sütemény a hideg napokra. Jól esik reggelire és uzsonnára is, kicsit karamelles, vajas tészta, mely könnyen függőséget okoz, hiszen melegen a legfinomabb, főleg habos kávéval.

A Civilek a Lakóhelyért Egyesület rendezvényein közreműködő díszokleveles sütőasszonyok a Ferdinánd tekercset részben a Karcag és környéki receptgyűjtésből, valamint a böszörményi családi receptfüzetekből tanultak alapján, családi körben, de az egyesület sütési bemutatóin is időről-időre megsütik. A Ferdinánd tekercs receptje megjelent a Hajdú -Bihari Napló süteményes receptkönyvében is, melyet a megye olvasóinak receptjeiből egy zsűri választott ki.

 

Legfrissebb hírek

Képviselő-testületi ülést tartottak

Július 12. 10:51

Látványos Falfestés a 61. Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep nyári kurzusán

Július 12. 10:08

Galériáinkból

A magyar kultúra napja - Szilágyi Imre grafikusművész kiállítása

Programajánló

XXX. Hajdúhét

Bocskai István tér

Augusztus 16. 08:00 - Augusztus 19. 23:00

Nemzetközi Traktorhúzóverseny 2024 Hajdúböszörmény

Augusztus 9. 06:00 - Augusztus 11. 23:00

Látnivalók

Népi Hajdúház

Hunyadi János körút 2/A.

Millecentenáriumi emlékmű - Csodaszarvas

Szent István tér