Fazekas Gábor életműve

Apja Fazekas András hajdúböszörményi birtokos. Épületlakatosságot tanult, s a kor céhes hagyományainak megfelelően vándorútra kelt, tanult Kassán, Ungvárott, Pesten. 1843 körül jött haza szülővárosába, s 1845-ben megnősült, felesége Kövér Katalin. 1846 óta folyamatosan szerepelt a város közéletében.

Szívós kitartással a legmagasabb szakmai színvonalra küzdötte fel magát, műhelyében állandóan 15-20 főt foglalkoztatott. Nevezetes alkotása volt az a csodálatos szerkezetű vasláda, amelyet a Városházán sokáig őriztek, s amely bonyolultságánál fogva mintegy előfutára volt a későbbi Wertheim – szekrényeknek. Életművében egyesítette a céhesipar legjobb hagyományait a modern kézművességgel. Városi képviselő és presbiter volt hatvan éven keresztül. A város közéletében igen aktív szerepet játszott, s az 1868-ban épült házában – amelyet ma is Fazekas-ház néven emlegetnek – megfordult a hajdúkerület színe – virága.

      Egyik legnevezetesebb alkotása a Városi Szegénymenház (a mai Idősek Otthona) létesítése, amelyet 1896-ban adott át a használatnak. Alapítványt tett egy városi kórház létesítésére is. Elősegítette a református népiskolák építését, s nagyobb alapítványt tett a református főgimnázium számára.

      Általában elmondhatjuk, hogy rendkívül sokat tett a város fejlesztéséért, építéséért. A hajdúböszörményi iparosságnak jelentős értékű ingatlant hagyományozott, s ezért hálából az 1878-ban alakult Iparos Olvasókör nevet vette fel.

      1907-ben a pöstyéni fürdőhelyen váratlanul elhunyt. Hajdúböszörményben temették el. Sírját a Fazekas Gábor Idősek Otthona dolgozói gondozzák.

      A nagy előd iránti tiszteletből a mai hajdúböszörményi ipartestület szintén az ő nevét vette fel.

Legfrissebb hírek

Közérdekű információk

December 8. 08:18

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

December 8. 08:05

Galériáinkból

Czirmayné Kocsis Róza Rendíthetetlen hittel című könyvének bemutatója

Programajánló

Hallelujah - Dolhai Attila Adventi koncertje

Bocskai Téri Református Templom

December 17. 18:00

Meglátni és megfesteni című kiállítás megnyitója

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

December 14. 18:00

Látnivalók

Millecentenáriumi emlékmű - Csodaszarvas

Szent István tér

I. világháborús emlékmű - Hősök szobra

Kálvin tér