2024. szeptember 14., szombat |
Böszörményi parasztkifli
A böszörményi parasztkifli tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tetejére darált dió,...
Böszörményi slambuc
A slambuc a Hajdúságban és Szabolcsban igen elterjedt étel, de az elkészítésénél tájegységenként más- más alapanyagot használnak. A régióban a...
Csigacsináló Asszonyok Köre
A csigatészta sok néven ismert a Kárpát-medencei magyarság körében (csigatészta, lúdgége, bordás haluska). Tulajdonképpen nem más, mint egy bordás...
Dobó Sándor református tanító életútja
Dobó Sándor igazgató-tanító böszörményi születésű, munkásságával kötődik a városhoz. Országos terjesztésű újságot csak ő szerkesztett...
Dr. B. Kiss Julianna
Kiss B. Julianna (1902. február 6. – 1944. október 26.) Az 1899 – és 1910 közötti időszak hajdúböszörményi megbetegedések okait, s azok...
Dr. Lázár Imre (1935–2016)
„A hetvenéves nagyapám az első tsz-szerevezés idején a Városházáról hazafelé jövet becsengetett hozzánk. Megkérte anyámat, hogy kezelje le a hátán...
Dr. Oláh Imre kisfilmjei
Dr. Oláh Imre közel öt évtizedes független filmes munkássága során, filmjeivel dokumentálta Hajdúböszörmény város és a hozzá tartozó külterületek...
Fazekas Gábor életműve
Apja Fazekas András hajdúböszörményi birtokos. Épületlakatosságot tanult, s a kor céhes hagyományainak megfelelően vándorútra kelt, tanult Kassán,...
Ferdinánd tekercs
A Ferdinánd tekercs pirosra sütött, könnyű sütemény. Sima, rugalmas dagasztott tészta, mely sülve foszlós, gyönyörű fényes, 8-9 cm-es átmérőjű, 3-4 cm...
Festett koporsók
A színesre festett virágos koporsók a 19. század közepétől kezdve országszerte ismertek voltak. Asztalosműhelyekben készültek a festőasztalosság...