2020. november 29., vasárnap |

EGÉSZSÉGTUDATOSSÁGRA NEVELÉS A SZÉCHENYIBEN

Szeptember 28. 08:14 Közérdekű

Végéhez ért az Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban az „EFOP-1.8.5-17 MENŐ MENZA A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI SZÉCHENYIBEN” című pályázat. A projekt célja a diákok egészségtudatosságra nevelése volt különösen az egészséges táplálkozás területén. A középiskolások körében különösen megfigyelhetőek a nem megfelelő étkezési szokások, pl. az energiaitalok túlzott fogyasztása, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya, rendszertelen étkezés, amelyek betegségek, allergiás reakciók kialakulásához vezethetnek. Az iskola ezért szakemberek bevonásával igyekezett a tanulók szokásain változtatni a kétéves projekt időtartama alatt elméleti és gyakorlati foglalkozásokon egyaránt.

2018 őszén történt meg a diákok táplálkozási szokásainak felmérése, amely kiindulópontot adott a további tevékenységekhez. Két dietetikus folyamatos jelenléte volt biztosítva az iskolában, akik személyes és csoportos konzultációs lehetőséget kínáltak nemcsak a tanulók, de a pedagógusok, a konyhai dolgozók és a tanulók szülei számára is. A projekt során csaknem minden tanuló részt vett az egészséges táplálkozás alapjait ismertető foglalkozásokon. Rendszeresek voltak a saláta és egészségklub foglalkozások, ahol interaktív módon sajátították el a tanulók az egészséges ételek, saláták elkészítését, valamint megismerkedtek a táplálkozással összefüggő betegségeik okaival, azok elkerülési lehetőségeivel. A népszerű főzőversenyek lehetőséget kínáltak a diákoknak, hogy megmutassák főzőtudományukat és összemérjék tehetségüket. A 2 alkalommal megrendezett iskolai vetélkedő szintén jó alkalom volt a megmérettetésre, a megszerzett ismeretek visszaadására. Az üzenetek hatékonyabb kommunikálását segítette az internetes fórum, a plakátkészítő pályázat, valamint a kollégium épületében látható állandó kiállítás. A projekt részeként került kialakításra egy tankert, valamint egy gyümölcskínáló és salátabár is. A megfelelő étkezési kultúra kialakítását szolgálta az új bútorok, edényzetek beszerzése, amely jobban kielégíti a tanulók igényeit és vonzóbbá teszi számukra az ételt. Az iskola területén 8 db ivókút került kialakításra, amelyek kényelmes és gyors hozzájutást biztosítanak az egészséges ivóvízhez, csökkentve a cukros, szénsavas folyadékok fogyasztását.

Legfrissebb hírek

Az első gyertya

November 29. 11:33

Városunk jelenlegi vírushelyzete

November 27. 11:52

Galériáinkból

I. Erős Hajdú Országos Chili Fesztivál

Programajánló

Látnivalók

Káplár Miklós Emlékház

Hajdúböszörmény, Hortobágy u. 10.

Római katolikus templom

Hajdúböszörmény