EGÉSZSÉGTUDATOSSÁGRA NEVELÉS A SZÉCHENYIBEN
2020. szeptember 28. 08:14 Közérdekű
Végéhez ért az Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban az „EFOP-1.8.5-17 MENŐ MENZA A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI SZÉCHENYIBEN” című pályázat. A projekt célja a diákok egészségtudatosságra nevelése volt különösen az egészséges táplálkozás területén. A középiskolások körében különösen megfigyelhetőek a nem megfelelő étkezési szokások, pl. az energiaitalok túlzott fogyasztása, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya, rendszertelen étkezés, amelyek betegségek, allergiás reakciók kialakulásához vezethetnek. Az iskola ezért szakemberek bevonásával igyekezett a tanulók szokásain változtatni a kétéves projekt időtartama alatt elméleti és gyakorlati foglalkozásokon egyaránt.
2018 őszén történt meg a diákok táplálkozási szokásainak felmérése, amely kiindulópontot adott a további tevékenységekhez. Két dietetikus folyamatos jelenléte volt biztosítva az iskolában, akik személyes és csoportos konzultációs lehetőséget kínáltak nemcsak a tanulók, de a pedagógusok, a konyhai dolgozók és a tanulók szülei számára is. A projekt során csaknem minden tanuló részt vett az egészséges táplálkozás alapjait ismertető foglalkozásokon. Rendszeresek voltak a saláta és egészségklub foglalkozások, ahol interaktív módon sajátították el a tanulók az egészséges ételek, saláták elkészítését, valamint megismerkedtek a táplálkozással összefüggő betegségeik okaival, azok elkerülési lehetőségeivel. A népszerű főzőversenyek lehetőséget kínáltak a diákoknak, hogy megmutassák főzőtudományukat és összemérjék tehetségüket. A 2 alkalommal megrendezett iskolai vetélkedő szintén jó alkalom volt a megmérettetésre, a megszerzett ismeretek visszaadására. Az üzenetek hatékonyabb kommunikálását segítette az internetes fórum, a plakátkészítő pályázat, valamint a kollégium épületében látható állandó kiállítás. A projekt részeként került kialakításra egy tankert, valamint egy gyümölcskínáló és salátabár is. A megfelelő étkezési kultúra kialakítását szolgálta az új bútorok, edényzetek beszerzése, amely jobban kielégíti a tanulók igényeit és vonzóbbá teszi számukra az ételt. Az iskola területén 8 db ivókút került kialakításra, amelyek kényelmes és gyors hozzájutást biztosítanak az egészséges ivóvízhez, csökkentve a cukros, szénsavas folyadékok fogyasztását.
Legfrissebb hírek
Hirdetmény az 1993. évi LXXVIII. törvény 79 § (1) bekezdése alapján
Január 17. 12:59
Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. - Helyi Járat – Menetrend
Január 17. 11:42
Galériáinkból
Programajánló
Táncház a Magyar Kultúra Napja alkalmából
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Január 24. 17:00
"Tegnap a mában" - Magyar Kultúra Napja 2025
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Január 22. 08:00
Látnivalók