2024. április 21., vasárnap |

Magas kontraszt

EGÉSZSÉGTUDATOSSÁGRA NEVELÉS A SZÉCHENYIBEN

2020. szeptember 28. 08:14 Közérdekű

Végéhez ért az Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban az „EFOP-1.8.5-17 MENŐ MENZA A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI SZÉCHENYIBEN” című pályázat. A projekt célja a diákok egészségtudatosságra nevelése volt különösen az egészséges táplálkozás területén. A középiskolások körében különösen megfigyelhetőek a nem megfelelő étkezési szokások, pl. az energiaitalok túlzott fogyasztása, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya, rendszertelen étkezés, amelyek betegségek, allergiás reakciók kialakulásához vezethetnek. Az iskola ezért szakemberek bevonásával igyekezett a tanulók szokásain változtatni a kétéves projekt időtartama alatt elméleti és gyakorlati foglalkozásokon egyaránt.

EGÉSZSÉGTUDATOSSÁGRA NEVELÉS A SZÉCHENYIBEN

2018 őszén történt meg a diákok táplálkozási szokásainak felmérése, amely kiindulópontot adott a további tevékenységekhez. Két dietetikus folyamatos jelenléte volt biztosítva az iskolában, akik személyes és csoportos konzultációs lehetőséget kínáltak nemcsak a tanulók, de a pedagógusok, a konyhai dolgozók és a tanulók szülei számára is. A projekt során csaknem minden tanuló részt vett az egészséges táplálkozás alapjait ismertető foglalkozásokon. Rendszeresek voltak a saláta és egészségklub foglalkozások, ahol interaktív módon sajátították el a tanulók az egészséges ételek, saláták elkészítését, valamint megismerkedtek a táplálkozással összefüggő betegségeik okaival, azok elkerülési lehetőségeivel. A népszerű főzőversenyek lehetőséget kínáltak a diákoknak, hogy megmutassák főzőtudományukat és összemérjék tehetségüket. A 2 alkalommal megrendezett iskolai vetélkedő szintén jó alkalom volt a megmérettetésre, a megszerzett ismeretek visszaadására. Az üzenetek hatékonyabb kommunikálását segítette az internetes fórum, a plakátkészítő pályázat, valamint a kollégium épületében látható állandó kiállítás. A projekt részeként került kialakításra egy tankert, valamint egy gyümölcskínáló és salátabár is. A megfelelő étkezési kultúra kialakítását szolgálta az új bútorok, edényzetek beszerzése, amely jobban kielégíti a tanulók igényeit és vonzóbbá teszi számukra az ételt. Az iskola területén 8 db ivókút került kialakításra, amelyek kényelmes és gyors hozzájutást biztosítanak az egészséges ivóvízhez, csökkentve a cukros, szénsavas folyadékok fogyasztását.

Legfrissebb hírek

Újabb beruházás indul a városban

Április 19. 13:16

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Április 19. 10:00

Galériáinkból

2023.10.06. Aradi Vértanúk Emléknapja

Programajánló

Föld Napja a Kertész László Városi Könyvtárban

Kertész László Városi Könyvtár

Április 22. 13:00

XIII. Hajdúböszörményi Írótábor

Július 23. 08:00 - Július 27. 23:00

Látnivalók

Őseink szoborcsoport

Kálvin tér

Dávid és Góliát - Az 1956-os forradalom emlékműve (Losonczy Géza Emlékpark)

Honvéd utca - Losonczy Géza Emlékpark