Dr. Oláh Imre kisfilmjei

Dr. Oláh Imre közel öt évtizedes független filmes munkássága során, filmjeivel dokumentálta Hajdúböszörmény város és a hozzá tartozó külterületek történéseit, gazdasági, közéleti, kulturális és hétköznapi eseményeit. Az 1960-as évektől napjainkig filmes formában bemutatta az itt élő emberek életmódját, gondolkodását, életérzéseit. Az archívumba került filmjei forrásértékű vizuális dokumentumok, amelyek megőrzése és megismertetése rendkívül fontos a jelen és az utókor számára.

Dr. Oláh Imre 1932-ben született Hajdúnánáson. Az Állatorvosi Egyetem elvégzése után 1956 tavaszán Hajdúböszörményben kezdte el szakmájának gyakorlását, itt telepedett le és alapított családot. A 1960-as évek elején egy családi nyaralás alkalmával Balatonbogláron ismerkedett meg a 8 mm-es filmfelvevővel, ami már akkor nagy hatással volt rá. Ezt követően a görög katolikus pap barátja tulajdonában lévő 2x8-as ADMIRAL típusú filmfelvevőt időnként kölcsönkérve ismerkedett meg technikáival, rejtelmeivel. Kezdetben családi-és úti filmeket készített, majd olyan filmek alkotására vágyott, amelyek másoknak is mondhatnak valamit. Akkoriban történt Böszörmény főterének átalakítása, erről az eseményről készült az első dokumentumfilmje, melynek címe:  „Rendezik a főteret”. A város akkori vezetése látva a fiatal filmes aktivitását –támogatni kezdte a munkáját, nyersanyag és laborálási költségek finanszírozásával. Később sikerült a város 2x8-as kameráját „megszerezni” használatra, majd egy szuper 8-as filmfelvevőt szereztek be számára.

A tipikus „híradószerű” felvételek mellett egyre inkább a saját elgondolású filmek, dokumentumfilmek készítése felé orientálódott. Az első alkotás, amellyel országos fesztiválon nevezett, a „Tanya 1024” című film, amelyben két tanyasi öregemberről szól, akik életükben egyszer jutnak be a városba –amikor temetik őket. 1966-ban ezzel a filmmel II. díjat nyert, majd 1967-ben „A 10000453-ik” című munkájáért Győrött, az I. Vidéki Országos Amatőrfilm Szemlén nagydíjat kapott. Ezt követően 2007-ig minden évben indult különböző filmszemléken és fesztiválokon alkotásaival és nyert számos díjat (a díjak és elismerések listája a mellékletekben található). A sok elismerés közül néhányat kiemelve: 2007-ben Hajdúböszörmény Díszpolgára Címet, 2012-ben Kölcsey Ferenc Díjat, valamint a Magyar Köztársaság Bronzkersztje Életműdíjat kapott.  Dr. Oláh Imre filmes krónikásként szinte minden alkalmat megragadott, hogy filmfelvevőjével megörökítse a város életét, változásait és fejlődését. Mintegy fél évszázados filmes pályafutása során több mint 250 filmet és 100 órányi még feldolgozatlan videó anyagot készített. 2005 októbere és 2007 májusa között megtörtént Lévai Antal közreműködésével 224 film digitalizálás, archiválása 54 DVD-re.

 

Legfrissebb hírek

Tájékoztatás maszk használatáról

December 8. 10:43

Megjelent a Hajdúsági Tükör téli száma

December 8. 10:28

Galériáinkból

Hagyományörző Nap és Országos Cifraszűrős Találkozó

Programajánló

Hajdúböszörmény Legnagyobb Szilveszteri Mulatsága Kocsis Janikával

Bocskai István Általános Iskola sportcsarnok (Hajdúböszörmény, Iskola utca)

December 31. 19:00 - 2024. január 1. 05:00

Jótékonysági Adventi koncert

Adventista Közösségi Ház, Hajdúböszörmény, Dorogi utca 82.

December 9. 16:00

Látnivalók

II. világháborús emlékmű

Újvárosi utca

Trianoni emléktábla

Bocskai István tér – Hajdúsági Múzeum Bocskai István térre néző fala