2023. december 1., péntek |
Kenyérlángos
Kenyérsütéskor, kenyértésztából készített, kemence kövén sütött, esetenként különböző módon ízesített, frissen fogyasztott termék.
Kossuth-kifli hajdúsági hagyomány szerint
A „Kossuth-kifli – hajdúsági hagyomány szerint” olyan hagyományos, könnyen, olcsón elkészíthető tésztaféle, melyet az egykori paraszti családokban...
Köles béles
A Köles béles Hajdúböszörményben az egykori paraszti családokban kedvelt sütemény volt. Szívesen sütötték, mivel egy olcsó süteménynek számított. A...
Kőtt túrós béles
A kőtt túrós béles kemencében és tűzhelyben sütött házi-sütemény. A hajdúságban cukrozott, mazsolával és nyári időszakban zöld kaporral töltött...
Mákos kukoricamálé
A mákos kukoricamálé szép aranysárga színű, a hozzáadott máktól szürkéskék állományú, kevert sütemény. Szeletelve a két szín jellegzetesen elválik...
Szilváslepény
Kemencében sütött tészta, de tűzhelysütőjében is elkészíthető. A szilváslepény kelt, édes tészta, tetején félbevágott friss szilvával megsütve.
Túrós-krumplis lepény (hajdú-bihari hagyomány szerint)
A túrós-krumplis lepény tésztája: langyos tejben futtatott élesztő, liszt, tej, cukor, kevés zsír vagy vaj, tojássárgája, só felhasználásával készül....
Vásári vajasperec
A Vásári vajasperec jellegzetes böszörményi sütemény, melyet a vásárokban zsinórra felfűzve, egy rúdon árultak. A gyerekek vásárfiaként kapták, amit a...