Böszörményi paraszt kifli

A böszörményi parasztkifli tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tetejére darált dió, kristálycukor kerül. Tölteléke bármilyen gyümölcsből készült lekvár. Felülete sárgás, vöröses színű, a karamelizálódott cukoról, darabolt diótól barnára pirul. Bélzete puha, szivacsos. Ízvilága a tölteék ízesítésétől függően kellemes, harmonikus.

Szóbeli visszaemlékezésekből tudjuk, hogy általában szombaton sült ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető, kemencés sütemény. Elmondások szerint minden háznál volt liszt, valamilyen zsiradék és lekvár, ami a fő alapanyag. Így gyorsan meggyúrtak egy kemencére valót.

Régen 12-15 főből álló parasztcsaládok voltak, akik sűrűn megsütötték e süteményt és vitték a határba dolgozó családtagoknak.

Manapság a böszörményi parasztkifli sütése nincs alkalomhoz kötve, bármikor készíthető tartalmasabb leves után, második fogásként.

Legfrissebb hírek

Közérdekű információk

December 8. 08:18

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

December 8. 08:05

Galériáinkból

1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezünk

Programajánló

Serkenj lelkem mély álmodból - A Bocskai Néptáncegyüttes karácsonyi műsora

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

December 16. 18:00

Hallelujah - Dolhai Attila Adventi koncertje

Bocskai Téri Református Templom

December 17. 18:00

Látnivalók

A 17. Bocskai huszárezred emlékműve

Ady Endre tér

II. világháborús emlékmű

Újvárosi utca