Böszörményi lakodalmas béles
A böszörményi lakodalmas béles tésztája világossárgába hajló, lisztes illatú, sima egybefüggő felületű. Nyújtva 6-7 mm vastagságú,40*50 cm nagyságú egy lap. Leveles szerkezetű, ropogós állományú sült tészta.

Íze és illata a felhasznált töltelékre jellemző, kellemesen intenzív íz.
Formája: alakja kerek, összefogott batyu alakú. Sütést követően porcukorral meghintett, 6-7 dkg tömegű sütemény, magassága 5-7 cm.
Felhasznált alapanyagok: BL 55 vagy BL 80 liszt, zsír, só, ecet, tojássárgája, citromlé, tejföl, szódavíz, cukor.
Az Alföldre és egyben Hajdúböszörményre jellemző töltelékek:
túrótöltelék: tehéntúró, tejföl, egész tojás, cukor, vaníliás cukor, citromhéj, mazsola, búzadara
rizstöltelék: a rizset megfőzik, lehűtik, cukorral, citromhéjjal, morzsával, ízlés szerint fahéjjal ízesítik
szilvalekvár: lehetőleg keményre főzött
köleskása: a kését megfőzik, lehűtik, cukorral, ízlés szerint fahéjjal ízesítik
Vékonyra nyújtott, semleges ízű, leveles tésztába, édes töltelékkel gazdagon töltött sütemény.
Legfrissebb hírek
Galériáinkból
Programajánló
Serkenj lelkem mély álmodból - A Bocskai Néptáncegyüttes karácsonyi műsora
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
December 16. 18:00
Az országhatár két oldalán című kötet bemutatója
Kertész László Városi Könyvtár
December 11. 16:30
Látnivalók