Böszörményi darunyak
A darunyak mutatós küllemű, aranysárgára sütött, frissen ropogós héjú házi sütemény. A rúd alakú, 1,5-2 cm vastagságú, mintegy 30-40 cm sodort tésztaféle.

Bélzete puha, szivacsos, íze, illata a kenyértésztából készült sós kenyér ízű, a kelt tésztából készült változatánál édeskés kalács jellegű.
Egyes néprajzkutatók szerint az ősi kerek perec a darunyakból alakult ki.
Kenyérsütéskor a kenyértésztából csíptek le darabokat, ebből vékony rudat sodortak a tenyerükben. Egyik végét visszahajtottak, mely darunyakra emlékeztetett. Kizsírozott tepsibe megsütötték. Friss ropogósan, vagy másnap tejfelbe mártva fogyasztották.
A XIX. század végétől elterjedt, hogy a családok a pékektől kezdték vásárolni a kenyeret, így a darunyak kenyértészta alapú készítése lényegében megszűnt. A legtöbb településen mindössze néhány családra csökkent a házi kenyér sütése, akik kenyérsütéskor elkészítették a darunyakat, vagy a kenyérlángost.
Ezt követő időkben a darunyakat kalácstésztából és a tűzhelyen készítették.
Legfrissebb hírek
Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma
December 8. 08:05
Galériáinkból
Megjelenik Baltazár Dezső néhai püspök Bibliájának reprint kiadása - sajtótájékoztató
Programajánló
Az országhatár két oldalán című kötet bemutatója
Kertész László Városi Könyvtár
December 11. 16:30
Látnivalók