Böszörményi darunyak

A darunyak mutatós küllemű, aranysárgára sütött, frissen ropogós héjú házi sütemény. A rúd alakú, 1,5-2 cm vastagságú, mintegy 30-40 cm sodort tésztaféle.

Bélzete puha, szivacsos, íze, illata a kenyértésztából készült sós kenyér ízű, a kelt tésztából készült változatánál édeskés kalács jellegű.

Egyes néprajzkutatók szerint az ősi kerek perec a darunyakból alakult ki.

Kenyérsütéskor a kenyértésztából csíptek le darabokat, ebből vékony rudat sodortak a tenyerükben. Egyik végét visszahajtottak, mely darunyakra emlékeztetett. Kizsírozott tepsibe megsütötték. Friss ropogósan, vagy másnap tejfelbe mártva fogyasztották.

A XIX. század végétől elterjedt, hogy a családok a pékektől kezdték vásárolni a kenyeret, így a darunyak kenyértészta alapú készítése lényegében megszűnt. A legtöbb településen mindössze néhány családra csökkent a házi kenyér sütése, akik kenyérsütéskor elkészítették a darunyakat, vagy a kenyérlángost.

Ezt követő időkben a darunyakat kalácstésztából és a tűzhelyen készítették.

Legfrissebb hírek

Közérdekű információk

December 8. 08:18

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

December 8. 08:05

Galériáinkból

Megjelenik Baltazár Dezső néhai püspök Bibliájának reprint kiadása - sajtótájékoztató

Programajánló

Adventi gyertyagyújtás

Bocskai tér

December 10. 16:00 - December 23. 16:00

Az országhatár két oldalán című kötet bemutatója

Kertész László Városi Könyvtár

December 11. 16:30

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény - Főtér