Böszörményi darunyak

A darunyak mutatós küllemű, aranysárgára sütött, frissen ropogós héjú házi sütemény. A rúd alakú, 1,5-2 cm vastagságú, mintegy 30-40 cm sodort tésztaféle.

Bélzete puha, szivacsos, íze, illata a kenyértésztából készült sós kenyér ízű, a kelt tésztából készült változatánál édeskés kalács jellegű.

Egyes néprajzkutatók szerint az ősi kerek perec a darunyakból alakult ki.

Kenyérsütéskor a kenyértésztából csíptek le darabokat, ebből vékony rudat sodortak a tenyerükben. Egyik végét visszahajtottak, mely darunyakra emlékeztetett. Kizsírozott tepsibe megsütötték. Friss ropogósan, vagy másnap tejfelbe mártva fogyasztották.

A XIX. század végétől elterjedt, hogy a családok a pékektől kezdték vásárolni a kenyeret, így a darunyak kenyértészta alapú készítése lényegében megszűnt. A legtöbb településen mindössze néhány családra csökkent a házi kenyér sütése, akik kenyérsütéskor elkészítették a darunyakat, vagy a kenyérlángost.

Ezt követő időkben a darunyakat kalácstésztából és a tűzhelyen készítették.

Legfrissebb hírek

Újabb beruházás indul a városban

Április 19. 13:16

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Április 19. 10:00

Galériáinkból

Közművelődési dolgozók köszöntése

Programajánló

Föld Napja 2024.

Ökoturisztikai Látogatóközpont

Április 22. 09:00

Mulat a Kert

Hajdúsági Múzeum (Kossuth Lajos utca 1. szám)

Április 30. 21:00

Látnivalók

Népi Hajdúház

Hunyadi János körút 2/A.

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér