Böszörményi bobajka
Édes, a piskótára emlékeztető ruganyos tészta. Kemencében és háztartási tűzhelyben is süthető.
A böszörményi bobajka formája elnyúlt, nagyra nőtt félgömb alakú. Felülete sárgásvöröses mattszínű. Egyenletlen rücskös felületű, bélzete sárgásfehér puha, szivacsos, ízvilága édes vaníliás íz.
A böszörményi bobajka tésztája: búzaliszt, tojás, sertészsír, só, kristálycukor, tej, élesztő, vanília, főtt áttört burgonya. Tölteléke nincs.
Egy adagból 35-40 süthető, egy darabnak 4-5 dkg tömege, 13-15 cm hosszú, 7-8 cm magas és 7-8 cm széles.
A böszörményi bobajka a nagycsaládos, paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. A szegényebb paraszti családokban a liszt, tej, zsír, burgonya általában kéznél volt, és ezek felhasználásával, főleg vacsorára tejhez, teához készítették a bobajkát.
Eredete Böszörményben 100 évnél is régebbre nyúlik vissza. Nem hasonlít más megyékben ismert bobajkához, úgy mint a szabolcsi mákos bobajkához, melyet gyúrt tésztából, sütés után cukros mákkal öntik meg.
A Borsod-Abaúj- Zemplén megyei Komlóskán bobájka, míg Répáshután bobajka néven ismerik. A bobájka és a bobajka közös múlt csak az elnevezésben van.
Eltérés: a bobajka töltelék nélküli, puha, ízletes és frissen a legfinomabb, bélzete szivacsos piskótára emlékeztető.
A Hajdúböszörményi Tájházakban megrendezett hagyományőrző rendezvények egyik kellemes színfoltja a hagyományos eljárással készült, kemencében kisütött bobajka tészta. A böszörményi bobajka többnyire melegen fogyasztható: az idősebb korosztály a nosztalgiaként, a régi ízek visszaidézése miatt keresi, míg a fiatalok az újdonságot látják, és ezért kóstolják.
Legfrissebb hírek
Galériáinkból
Rendőrség Napja alkalmából önkormányzati elismerés
Programajánló
Meglátni és megfesteni című kiállítás megnyitója
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
December 14. 18:00
Hallelujah - Dolhai Attila Adventi koncertje
Bocskai Téri Református Templom
December 17. 18:00
Látnivalók