Böszörményi bobajka

Édes, a piskótára emlékeztető ruganyos tészta. Kemencében és háztartási tűzhelyben is süthető.
A böszörményi bobajka formája elnyúlt, nagyra nőtt félgömb alakú. Felülete sárgásvöröses mattszínű. Egyenletlen rücskös felületű, bélzete sárgásfehér puha, szivacsos, ízvilága édes vaníliás íz.

A böszörményi bobajka tésztája: búzaliszt, tojás, sertészsír, só, kristálycukor, tej, élesztő, vanília, főtt áttört burgonya. Tölteléke nincs.

Egy adagból 35-40 süthető, egy darabnak 4-5 dkg tömege, 13-15 cm hosszú, 7-8 cm magas és 7-8 cm széles.

A böszörményi bobajka a nagycsaládos, paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. A szegényebb paraszti családokban a liszt, tej, zsír, burgonya általában kéznél volt, és ezek felhasználásával, főleg vacsorára tejhez, teához készítették a bobajkát.

Eredete Böszörményben 100 évnél is régebbre nyúlik vissza. Nem hasonlít más megyékben ismert bobajkához, úgy mint a szabolcsi mákos bobajkához, melyet gyúrt tésztából, sütés után cukros mákkal öntik meg.

A Borsod-Abaúj- Zemplén megyei Komlóskán bobájka, míg Répáshután bobajka néven ismerik. A bobájka és a bobajka közös múlt csak az elnevezésben van.

Eltérés: a bobajka töltelék nélküli, puha, ízletes és frissen a legfinomabb, bélzete szivacsos piskótára emlékeztető.

A Hajdúböszörményi Tájházakban megrendezett hagyományőrző rendezvények egyik kellemes színfoltja a hagyományos eljárással készült, kemencében kisütött bobajka tészta. A böszörményi bobajka többnyire melegen fogyasztható: az idősebb korosztály a nosztalgiaként, a régi ízek visszaidézése miatt keresi, míg a fiatalok az újdonságot látják, és ezért kóstolják.

 

Legfrissebb hírek

Megjelent a Hajdúsági Tükör téli száma

December 8. 10:28

Közérdekű információk

December 8. 08:18

Galériáinkból

Rendőrség Napja alkalmából önkormányzati elismerés

Programajánló

Meglátni és megfesteni című kiállítás megnyitója

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

December 14. 18:00

Hallelujah - Dolhai Attila Adventi koncertje

Bocskai Téri Református Templom

December 17. 18:00

Látnivalók

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény

Hajdúböszörményi Tájházak

Hajdúböszörmény