Bocskai téri református templom opus 400-as Angster orgonája

A Hajdúböszörmény, Bocskai téri Református Templomban több mint 200 éve kíséri orgona az istentiszteleteket. Az első orgonát egy nagyváradi mester építette 1808-ban, a másodikat az 1881-83 között Országh Sándor. Ez utóbbit építette át 1902-ben „Angster József és Fia” pécsi orgonaépítő cég, és készített egy a korra jellemző monumentális, romantikus hangzású orgonát. Ez az új hangszer már a templom főbejárata feletti karzaton kapott helyet, elfoglalva annak szinte egész légterét.
Az orgonát 1903-ban adta át Angster József az Egyházközségnek. Korának megcsodált, az Angster-cég addigi legnagyobb pneumatikus traktúrával, késő romantikus stílusban megépített- orgonája volt. Ma is a Magyar Református Egyház legnagyobb Angster-orgonája. Sípanyaga a kor jellegzetességeit híven tükrözi, megszólalásának tónusa különlegesen szép. II. manuáljának szélládája ipartörténeti ritkaság.
Különlegessége még, hogy a mester 3 különböző szélláda-típust is beépített ebbe az orgonába. Az első manuálba és a pedálműbe kúpládát, a második manuálba fekvő tasni-, a harmadik manuálba álló tasniládát. Így érte el, hogy a sípokhoz a nekik éppen megfelelő sebességű levegő érkezzen.
Angster József ekkor már 68 éves, túl van több száz orgona megépítésén, egy franciaországi tanulmányúton, és ennek a hatalmas tudásnak, tapasztalatnak a birtokában kezd hozzá a 3 manuálos, pedálművel ellátott, 47 regiszteres orgona megépítéséhez. Két fia, Emil és Oszkár már évek óta édesapjuk mellett dolgoznak. Az ő javaslatukra változtat az apa az addig alkalmazott mechanikus szerkezeten, és már ezen orgonán is a szélládákból ólomcsöveken vezeti a nagy nyomású levegőt a sípokhoz /pneumatikus traktúra/. A két generáció - tudása legjavát adva - együtt építi az opus 400-ast.

Legfrissebb hírek

Képviselő-testületi ülést tartottak

Július 12. 10:51

Látványos Falfestés a 61. Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep nyári kurzusán

Július 12. 10:08

Galériáinkból

A kormányablak százezredik ügyfele

Programajánló

Újra Hőlégballon Fieszta Hajdúböszörményben

Augusztus 15. 06:00 - Augusztus 18. 23:00

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! AVAGY HATAN PIZSAMÁBAN

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Október 28. 19:00

Látnivalók

Millenniumi emlékmű

Bocskai István tér

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér