2023. szeptember 24., vasárnap |

Magas kontraszt

Baptista Imaház

Hajdúböszörmény országosan is jelentős protestáns gyülekezete a baptista egyházé. Ezen legfiatalabb gyökerű egyház megjelenése a századvég szociális problémáira és a református egyház megmerevedett szervezeti rendjére vezethetők vissza, tagjai is innen kerültek ki. 1887-ben még öt főből állt a gyülekezet, melyet ekkor már Bársony András vezetett, bemerítkezésük Derecskén történt. A kezdetben zaklatásokat is megélő gyülekezet létszáma 1894-ban már 98 tagot számlált; ekkor hívták meg prédikátornak Balogh Lajost, aki a hamburgi baptista akadémián tanult. Bársony András háza már kicsinek bizonyult a gyülekezeti alkalmak lebonyolítására, ezért a 1894-ban elhatározták, hogy imaházat fognak építeni.

Bársony eladta a Gyöngyvirág utcai házát és telket vett a Bocskai térre néző Hajdúkerület utcában. A gyülekezet tagjai vállalták, hogy vagyonuk tizedét az imaház építésére fogják adni. Az imaház alapkövét 1895. április 3-án tették le ünnepélyes keretek között. A kivitelezést Fenesi Sándor és Mihalka Lajos nagyváradi baptista építőmesterek végezték, a padokat Tarsony Gusztáv kisjenői asztalos készítette; az épület felavatása mindössze öt hónap múlva, október 13-án történt.

Az épület teremtemplom késő eklektikus – neoklasszicista stílusú, belsejében fakarzat fut, orgonával és bemerítő medencével is rendelkezik. Oldalához lelkészlak és kereszttel díszített kapu is csatlakozik, udvarán az élesdi testvérgyülekezet emlékműve található 2008-ból. A gyülekezet országos jelentőségű menházzal is rendelkezik Hajdúböszörményben, melyet 1910-ben építettek; valamint neves énekkart is működtet.

Legfrissebb hírek

Közlekedő Petőfi című rajzpályázat eredményhirdetése

Szeptember 22. 13:37

Útlezárás az Autómentes nap idejére

Szeptember 22. 10:00

Galériáinkból

2023. Város nap - Koszorúzás Bocskai István szobránál

Programajánló

Idősek Tanácsa 2023. évi Idősek hónapja programtervezete

Október 1. 08:00 - Október 18. 23:00

Légzés- és beszédfejlesztő kommunikációs műhely

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Október 2. 17:00

Látnivalók

Őseink szoborcsoport

Kálvin tér

Trianoni emléktábla

Bocskai István tér – Hajdúsági Múzeum Bocskai István térre néző fala