Baptista Imaház

Hajdúböszörmény országosan is jelentős protestáns gyülekezete a baptista egyházé. Ezen legfiatalabb gyökerű egyház megjelenése a századvég szociális problémáira és a református egyház megmerevedett szervezeti rendjére vezethetők vissza, tagjai is innen kerültek ki. 1887-ben még öt főből állt a gyülekezet, melyet ekkor már Bársony András vezetett, bemerítkezésük Derecskén történt. A kezdetben zaklatásokat is megélő gyülekezet létszáma 1894-ban már 98 tagot számlált; ekkor hívták meg prédikátornak Balogh Lajost, aki a hamburgi baptista akadémián tanult. Bársony András háza már kicsinek bizonyult a gyülekezeti alkalmak lebonyolítására, ezért a 1894-ban elhatározták, hogy imaházat fognak építeni.

Bársony eladta a Gyöngyvirág utcai házát és telket vett a Bocskai térre néző Hajdúkerület utcában. A gyülekezet tagjai vállalták, hogy vagyonuk tizedét az imaház építésére fogják adni. Az imaház alapkövét 1895. április 3-án tették le ünnepélyes keretek között. A kivitelezést Fenesi Sándor és Mihalka Lajos nagyváradi baptista építőmesterek végezték, a padokat Tarsony Gusztáv kisjenői asztalos készítette; az épület felavatása mindössze öt hónap múlva, október 13-án történt.

Az épület teremtemplom késő eklektikus – neoklasszicista stílusú, belsejében fakarzat fut, orgonával és bemerítő medencével is rendelkezik. Oldalához lelkészlak és kereszttel díszített kapu is csatlakozik, udvarán az élesdi testvérgyülekezet emlékműve található 2008-ból. A gyülekezet országos jelentőségű menházzal is rendelkezik Hajdúböszörményben, melyet 1910-ben építettek; valamint neves énekkart is működtet.

Legfrissebb hírek

„Régi új magyar építőművészet” folyóiratban Hajdúböszörmény

Április 17. 16:18

Betegelégedettségi vizsgálat: A Hajdúböszörmény ESZ-V Nonprofit Kft. betegei elégedettek az ellátással

Április 17. 08:23

Galériáinkból

Rendőrség Napja alkalmából önkormányzati elismerés

Programajánló

26. „Szeresd a várost” gyermek futóverseny és Mezeifutás Diákolimpia Hajdúböszörmény körzeti döntője

Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont (Hajdúböszörmény, Nagy István utca 38/a)

Szeptember 13. 14:00

Új Aradi Varga Show - Hajdúböszörmény

Sillye Gábor Művelődési Központ

Április 23. 19:00

Látnivalók

Millecentenáriumi emlékmű - Csodaszarvas

Szent István tér

Dávid és Góliát - Az 1956-os forradalom emlékműve (Losonczy Géza Emlékpark)

Honvéd utca - Losonczy Géza Emlékpark