2023. szeptember 24., vasárnap |

Magas kontraszt

Az alka hazai előfordulását bizonyító preparátum

Az alka (Alca torda) a madarak osztályának lilealakúak rendjébe, ezen belül az alkafélék (Alcidae) családjába tartozó Alca madárnem egyetlen faja. Az alka hossza 37-39 centiméter, szárnyfesztávolsága 63-68 centiméter, míg testtömege kb. 700 gramm. Tollazata színe hasonlít a pingvinéhez, de télen az álla és a mellének felső része fehér színűvé válik.

Az alka az északi tengerek madara, amely más fajokkal telepesen fészkel sziklás tengerpartokon. Elsősorban északon honos, így megtalálható az Atlanti - óceán északi partvidékén, Skandináviában, Izlandon, Grönlandon és Észak-Kelet Kanadában.  Tápláléka első sorban halakból és rákokból áll. A tengerparttól távol ritkán találkozni velük, így Közép- Európában rendkívül ritka vendég, hazánkban az elmúlt évtizedekből egy előfordulása ismert.

Az egyetlen magyarországi előfordulást Dr. Sóvágó Mihály jegyezte le, amely szintén 1935-ben egy ködös őszi napon a böszörményi katolikus templom tornyának repült neki egy példány. A sérült madarat megfogták, majd az ügyvéd ornitológus Miska bácsi meghatározta és ezt követően kitömve a gimnáziumba került. Mai napig ott található a biológia szaktanterem üveges szekrényének a polcán, több más kitömött állattal.

A preparátum az említett madárfaj egyetlen magyarországi előfordulását bizonyító példánya.

Legfrissebb hírek

Közlekedő Petőfi című rajzpályázat eredményhirdetése

Szeptember 22. 13:37

Útlezárás az Autómentes nap idejére

Szeptember 22. 10:00

Galériáinkból

A tánc világnapja

Programajánló

Egri csillagok Hajdúböszörményben

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Október 31. 19:00

III. Halloween futás

Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark

Október 31. 16:00

Látnivalók

Római katolikus templom

Hajdúböszörmény

Hajdúsági Múzeum

Hajdúböszörmény - Főtér