Az alka hazai előfordulását bizonyító preparátum

Az alka (Alca torda) a madarak osztályának lilealakúak rendjébe, ezen belül az alkafélék (Alcidae) családjába tartozó Alca madárnem egyetlen faja. Az alka hossza 37-39 centiméter, szárnyfesztávolsága 63-68 centiméter, míg testtömege kb. 700 gramm. Tollazata színe hasonlít a pingvinéhez, de télen az álla és a mellének felső része fehér színűvé válik.

Az alka az északi tengerek madara, amely más fajokkal telepesen fészkel sziklás tengerpartokon. Elsősorban északon honos, így megtalálható az Atlanti - óceán északi partvidékén, Skandináviában, Izlandon, Grönlandon és Észak-Kelet Kanadában.  Tápláléka első sorban halakból és rákokból áll. A tengerparttól távol ritkán találkozni velük, így Közép- Európában rendkívül ritka vendég, hazánkban az elmúlt évtizedekből egy előfordulása ismert.

Az egyetlen magyarországi előfordulást Dr. Sóvágó Mihály jegyezte le, amely szintén 1935-ben egy ködös őszi napon a böszörményi katolikus templom tornyának repült neki egy példány. A sérült madarat megfogták, majd az ügyvéd ornitológus Miska bácsi meghatározta és ezt követően kitömve a gimnáziumba került. Mai napig ott található a biológia szaktanterem üveges szekrényének a polcán, több más kitömött állattal.

A preparátum az említett madárfaj egyetlen magyarországi előfordulását bizonyító példánya.

Legfrissebb hírek

„Régi új magyar építőművészet” folyóiratban Hajdúböszörmény

Április 17. 16:18

Betegelégedettségi vizsgálat: A Hajdúböszörmény ESZ-V Nonprofit Kft. betegei elégedettek az ellátással

Április 17. 08:23

Galériáinkból

Férfiakról nem csak férfiaknak

Programajánló

Szemenszedett IGAZSÁG avagy hazudni tudni kell!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 8. 19:00

Mulat a Kert

Hajdúsági Múzeum (Kossuth Lajos utca 1. szám)

Április 30. 21:00

Látnivalók

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény - Főtér

Trianoni emléktábla

Bocskai István tér – Hajdúsági Múzeum Bocskai István térre néző fala