2021. július 30., péntek |

A szabadság fénye

2018. november 6. 16:09 Kultúra

Az 1956 november 4-i eseményekre emlékeztek a Losonczy Géza Emlékparkban, november 5-én.

Rózsáné Ócsai Edit megfogalmazta, hogy a II. világháború hatalmas veszteségei árán sem hozta el a várva várt szabadságot.

A diktatúra, az erőszak dominált, az állam erőszakszervezetei mindent megtettek annak érdekében, hogy hatalmukat megerősítsék. A legfőbb cél a politikai ellenfelek félreállítása volt: 1949-re létrejött a személyi kultusz, kialakult a Rákosi-rendszer, Sztálin halálát követően, Nagy Imre miniszterelnöksége idején enyhült a helyzet, de két esztendővel később ismét visszarendeződtek a politikai viszonyok. Különös jelentőséggel bírtak a poznani események, s Rajk László újratemetése. Október 23-án egy pillanat alatt kitört a forradalom, ami ugyan a szovjet csapatok bevonulása ellenére is győzött, de a szabadságharc elbukott. Kádár János hatalomba helyezése után nem maradt el a forradalmárok felelősségre vonása sem. Kivégzések és börtönbüntetések jelezték a megtorlást. A forradalom és szabadságharc szelleme 1956 után három évtizedig tabuvá merevedett.

Rózsáné Ócsai Edit párhuzamot vont 1848 és 1956 között. Megerősítette: mindkét esetben egy katonai küzdelmet veszített el a magyar nép, de a szabadságba vetett hitet egyszer sem.

A megemlékezés zárásaként virágot helyeztek el Varga Imre szobrászművész alkotásánál, majd a jelenlévők mécsesei jelezték, a szabadság fénye ma is lobog.

Legfrissebb hírek

Árpád utca felújításának további lépései (a József Attila és az Újvárosi utca közötti szakaszon)

Július 28. 16:47

Kampány indul a helyi termékek piacának fellendítésére

Július 27. 15:45

Galériáinkból

HTE - Agenta Girls Szekszárd FC NB I női futsal mérkőzés

Programajánló

Hajdúvidi falunap

Július 31. 08:00 - Július 31. 21:00

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

Népi Hajdúház

Hunyadi János körút 2/A.