A szabadság fénye

2018. november 6. 16:09 Kultúra

Az 1956 november 4-i eseményekre emlékeztek a Losonczy Géza Emlékparkban, november 5-én.

Rózsáné Ócsai Edit megfogalmazta, hogy a II. világháború hatalmas veszteségei árán sem hozta el a várva várt szabadságot.

A szabadság fénye

A diktatúra, az erőszak dominált, az állam erőszakszervezetei mindent megtettek annak érdekében, hogy hatalmukat megerősítsék. A legfőbb cél a politikai ellenfelek félreállítása volt: 1949-re létrejött a személyi kultusz, kialakult a Rákosi-rendszer, Sztálin halálát követően, Nagy Imre miniszterelnöksége idején enyhült a helyzet, de két esztendővel később ismét visszarendeződtek a politikai viszonyok. Különös jelentőséggel bírtak a poznani események, s Rajk László újratemetése. Október 23-án egy pillanat alatt kitört a forradalom, ami ugyan a szovjet csapatok bevonulása ellenére is győzött, de a szabadságharc elbukott. Kádár János hatalomba helyezése után nem maradt el a forradalmárok felelősségre vonása sem. Kivégzések és börtönbüntetések jelezték a megtorlást. A forradalom és szabadságharc szelleme 1956 után három évtizedig tabuvá merevedett.

Rózsáné Ócsai Edit párhuzamot vont 1848 és 1956 között. Megerősítette: mindkét esetben egy katonai küzdelmet veszített el a magyar nép, de a szabadságba vetett hitet egyszer sem.

A megemlékezés zárásaként virágot helyeztek el Varga Imre szobrászművész alkotásánál, majd a jelenlévők mécsesei jelezték, a szabadság fénye ma is lobog.

Legfrissebb hírek

Az Idősek hónapja nyitó rendezvénye

Október 3. 18:00

Őszi közlekedés: legyenek körültekintőek!

Október 3. 15:42

Galériáinkból

Ökoskodó-vetélkedő

Programajánló

Szociális Szolgáltatási Központ Nappali Ellátásának nyílt napja (Idősek hónapja)

Szociális Szolgáltatási Központ, Hb. Rákóczi utca 42. sz.

Október 18. 10:00

IDŐSEK HÓNAPJA NYITÓ RENDEZVÉNY

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Október 3. 15:00

Látnivalók

Dávid és Góliát - Az 1956-os forradalom emlékműve (Losonczy Géza Emlékpark)

Honvéd utca - Losonczy Géza Emlékpark

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér