A Petőfi ház

Hajdúböszörmény kultikus épülete. Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk. Az épület funkciójából adódóan szinte minden böszörményi polgárnak kapcsolódik emléke a Petőfi-házhoz. A háborút megelőzően a kormányzó párt székházaként, olvasóköri, színjátszó köri helyszínként. 1945 után a helyi kulturális élet központja lett. Művelődési-, néptáncos-, képzőművészeti,- irodalmi,- színházi,- politikai események színtere volt. Éppen ezért több generáció apraja-nagyja fordult meg az épületben.

A mai Petőfi-ház 1911-ben épült fel. Városképi védettség alatt áll. Stílusát tekintve eklektikus, igaz olvashatunk néhol szecessziós kissé neobarokk épületről is. E három építészeti stílust követve, magunk az eklektikát érezzük pontosabbnak. Eklektikáról akkor lehet beszélni, ha keverednek egymással a stílusok. Ez érezhető az épület építészeti megjelenésében, hiszen nyomon követhető a szecesszió azon jellemzője, amely a tartalom és a forma közeledését eredményezte, vagy a neobarokk, funkcióhoz igazodó kivitelezése.

Funkcióját tekintve a Tisza István féle Magyar Nemzeti Munkapárt (Tisza-párt, Mungó-párt) hajdúböszörményi székházának épült. Megépítésének forrásait a Munka-párt tagjainak adományai biztosították.

1945 után Petőfi-ház néven a helyi művelődési központ, a városi könyvtár is működött falai között. Az 1980-as évek közepétől (megépült az új művelődési központ, majd a 90-es évek elején a könyvtár is kiköltözött az épületből) az enyészet martalékává vált. A privatizációt, majd az 1996-os felújítását követően ismét a helyi közösség szórakozását szolgálja az épület.

Legfrissebb hírek

„Régi új magyar építőművészet” folyóiratban Hajdúböszörmény

Április 17. 16:18

Betegelégedettségi vizsgálat: A Hajdúböszörmény ESZ-V Nonprofit Kft. betegei elégedettek az ellátással

Április 17. 08:23

Galériáinkból

Böszörményi Csergetés

Programajánló

Föld Napja 2024.

Ökoturisztikai Látogatóközpont

Április 22. 09:00

Föld Napja a Kertész László Városi Könyvtárban

Kertész László Városi Könyvtár

Április 22. 13:00

Látnivalók

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér

Trianoni emléktábla

Bocskai István tér – Hajdúsági Múzeum Bocskai István térre néző fala