A Hajdú Kashkaval sajt

A Hajdúböszörményben gyártott Hajdú kashkaval sajt az egyik legismertebb és legszélesebb körben árusított magyar élelmiszer világszerte. Csak az elmúlt három év során több ezer tonna mennyiségben, huszonkét országba szállították mintegy harminc partner számára, és vitték ezzel a magyar élelmiszergyártás jó hírét öt kontinensre. A Hajdú kashkaval sajt hosszú évtizedek óta kifejezetten kötődik a Hajdúsághoz és ezen belül Hajdúböszörmény városához. Gazdag tradícióját, nemzetközi népszerűségét és gazdasági jelentőségét tekintve is a Hajdúság kulturális-kulináris örökségének egyik meghatározó értéke.

 „Kashkaval sajtunk Magyarországról érkezik, mely híres arról, hogy itt készül a világon a legjobb kashkaval." - olvashatjuk egy közel-keleti ételforgalmazó nagyvállalat bemutatkozó oldalán. A legtöbbet a magyar kashkaval nemzetközi dicsőségéért a jelentős tradíciókkal rendelkező Hajdú kashkavalnak köszönhetjük, mely sokfelé a legismertebb Magyarországról érkező termék. A világ számos pontján a keresett sajtok közé tartozik, így büszkék lehetünk arra, hogy ez a különleges sajt Hajdúböszörményben készül és több mint húsz országba viszi a magyar élelmiszerek jó hírét.

 

A kashkaval, azaz a „hajdú sajt” története

A kashkaval sajt első, i.e. 500 körüli írásos említése óta, melyet még az orvostudomány megalapítója, Hippokratész tett egy Rómában és Kelet-Európa népei közt tett utazása során, időben és távolságban is jelentős utat járt be. Ma már ugyanúgy találkozhatunk vele Amerikában, mint egy libanoni iskoláslány péksüteményében Bejrútban… E sajt gazdag történelme megannyi országon és évszázadon ível keresztül. Neve az olasz "caciocavallo" szóból ered, mely gyorsfordításban lósajtot jelent, a latin “caseus” – sajt, és “caballus” – ló szavakból. Ez azonban arra utalhat, hogy a sajtot lóháton szállították, hiszen a kashkaval nem lótejből készül. Valószínűleg Itáliából került tehát Kelet-Európába, ahol a legtöbb helyen különböző írásmódokkal kashkaval, kaskavál, cascaval, stb. néven vált ismertté, és kiemelt szerepet játszott a régió sajtkészítőinek életében. Utazása a múlt században ért újabb állomására, amikor libanoni és szír utazók találkoztak vele Kelet-Európában. Egyből szerelembe estek ízével-illatával, és elvitték hazájukba, ahol Asha'awen" néven a Levante régióban is az egyik legkedveltebb sajttá vált. Felhasználása itt is széles körű. Az egyszerű kovásztalan kenyerekre sokszor tesznek reggelire egy szelet kashkavalt, de a tradicionális tésztaételeket is szívesen töltik meg vele.

      Hajdúböszörményi örökség

      A hajdú-kashkaval típusú sajtot évszázadok óta készítik hazánkban is. Hajdúböszörmény és a Hajdúság a kezdetektől a tehéntejből gyártott kashkaval sajt egyik legfontosabb hazai kutatóbázisa volt, és az itt fejlesztett-gyártott sajtok érték el a legnagyobb nemzetközi sikereket. Többek között ez is magyarázza, hogy Magyarországon sokáig egyszerűen „hajdú sajtnak” is nevezték ezt a sajttípust, de a világhódító útjára már a nemzetközi kashkaval néven indult. Így természetes, hogy a nemzetközi piacokon a legismertebb magyar márkanév a Hajdú, a Hajdú kashkaval (bizonyos vidékeken kashkawan) pedig ma már öt kontinens számos pontján etalonnak számít a sajtok között.

A kashkaval, mint sajttípus a parenyicához és a mozzarellához hasonlóan a hevített-gyúrt sajtok közé tartozik. Pikáns, jellegzetes, de nem markáns, enyhén sós ízű, sárgás színű sajt. Könnyen olvad, jól reszelhető, sokrétűen használható a konyhában. A Kőröstej Hajdúböszörményi Üzemében büszkén őrzik e sajt gazdag hagyományait, viszik tovább hazai örökségét. A ma használt gyúrógépekhez hasonló működésű szerkezeteket használtak már a múlt század előző felében is, és ugyanolyan gondossággal, kézimunkával teszik formába és forgatják a sajtokat, mint évszázadokkal ezelőtt. Természetesen egyes munkafolyamatok során – elsősorban a csomagolástechnika terén – elengedhetetlen volt az automatizálás. A ma használt modern csomagológépeknek is köszönhető, hogy immár óriási mennyiségben, mégis prémium minőségben tudják előállítani a kashkaval sajtokat Hajdúböszörményben. A Hajdú kashkaval csomagolásának a kezdetektől napjainkig fontos elemei a magyarországi gyártást hangsúlyozó, elmaradhatatlan piros-fehér-zöld motívumok.

      Miközben a Kőröstejnél kizárólag magyar tejből készítik e különleges termékeket, az itt gyártott kashkaval kedvelőinek nagy része Libanonban, Jordániában, Szíriában él. Úgy is mondhatjuk, hogy e sajt történelmében a Hajdú kashkaval képezi azt a modernkori hidat, mely összeköti a közép-kelet európai örökséget a kashkaval mai közel-keleti népszerűségével. Bár a világban juhtejből készült változata is elterjedt, a hajdúböszörményi üzem a gyártási adottságoknak megfelelően elsősorban a helyi-környékbeli tejtermelők által szállított tehéntejből készített kashkaval sajtjáról híres. Örömmel és ugyanazzal az elhivatottsággal készítik itt ma is a kashkavalt, mint tették ezt a sajtkészítők évszázadokkal időszámításunk előtt, Hippokratész idejében. A hagyományos, 8 kg-os kerek korong a mai napig az üzem egyik legnépszerűbb terméke, de a piaci igényeknek megfelelően a sajtot számtalan formában, méretben és ízesítésben szállítják a partnerek számára. Ma már kedveltek a szeletelt és az ízesített változatok is, zöldfűszeres, csípős paprikás, köményes és füstölt formában.

Legfrissebb hírek

Városháza Étterem étlapja 2023.12.04-12.08.

December 1. 12:41

Takarítógép beszerzés a Hajdúböszörményi Torna Egyletnél

December 1. 12:03

Galériáinkból

Traubisoda Hajdú-Bihar Megyei Strandröplabda Bajnokság

Programajánló

Hajdúböszörményi Ifjúsági Fúvószenekar év végi koncertje

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

December 2. 18:00

Adventi gyertyagyújtás

Bocskai tér

December 3. 16:00 - December 23. 16:00

Látnivalók

II. világháborús emlékmű

Újvárosi utca

Millenniumi emlékmű

Bocskai István tér