2020. szeptember 25., péntek |

A csapadékvíz elvezetésének szabályai

Július 2. 11:27 Közérdekű

Hajdúböszörmény, Hajdúvid, Bodaszőlő településeken a csapadékvíz elvezetés, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás elválasztott rendszerben működik. A szennyvízelvezető és -tisztító rendszer kapacitásából és technológiájából adódóan kizárólag háztartási és előtisztított ipari szennyvíz befogadására, elvezetésére és megtisztítására alkalmas.

A csapadékvíz összegyűjtése és elvezetése ezeken a településeken csak a szennyvízhálózattól teljesen elkülönítve valósítható meg. Az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 85.§ (5) értelmében az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető hálózatba csapadékvíz bevezetése tilos!

  • Nagyobb esőzésekkor a rendszer nem bírja el a megnövekedett terhelést. A szennyvízelvezető-hálózatba jutó nagy mennyiségű csapadékvíz a közcsatorna-hálózat egyes szakaszainak telítődését okozza, a keverékvíz (szennyvíz és csapadékvíz) kifolyik a hálózatból, és eláraszthatja a közterületeket.
  • Az alacsonyabban fekvő területek (alagsorok, pincék, szuterének, mélygarázsok, stb.) elöntése sok esetben jelentős vagyoni károkkal jár, mindamellett a fertőzésveszély komoly kockázatával is számolni kell.
  • A szennyvíztisztító-telepre érkező keverékvíz hidraulikailag túlterheli azt, kimossa a tisztításhoz használt baktériumokat, így károsítja a szennyvíztelep tisztítási mechanizmusát és technológiáját, ezáltal veszélyezteti a telep hatékonyságát.
  • A szabálytalan csapadékvíz-rákötések a szolgáltatónak minden esetben többletkiadást jelentenek, amely kihatással lehet a végzett szolgáltatás minőségére és a szennyvízdíj mértékére, ezért a szolgáltató a bekötéseket folyamatosan ellenőrzi.

Lakosság kötelezettségei:

  • A házi szennyvízhálózat rendeltetésszerű üzemeltetése, rendszeres karbantartása és szükség esetén javítása a felhasználó kötelezettsége.
  • Az ingatlana előtt a nyílt csapadékvíz elvezető árkok és átereszek tisztítása, rendszeres karbantartása (kaszálása).
  • A nyílt csapadékvíz elvezető árkot betemetni tilos.

Legfrissebb hírek

Kosárpalánta toborzó

Szeptember 24. 09:39

MEZŐGAZDASÁGRÓL A MEZŐGAZDASÁGÉRT

Szeptember 24. 09:37

Galériáinkból

Az Erfurti Szakácsolimpiára való felkészüléstől a versenyig

Programajánló

Zúzós-Zúza fesztivál

Október 3. 09:00 - Október 3. 17:00

Középkerti nap

Október 3. 08:00 - Október 3. 17:00

Látnivalók

Káplár Miklós Emlékház

Hajdúböszörmény, Hortobágy u. 10.

Hajdúböszörményi Tájházak

Hajdúböszörmény