A ,,Verecke híres útján jöttem én.." című projekt megvalósítása során Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának tagjai, közöttük a Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola tanárai három napos kiránduláson vettek részt 2017. október 5-6-7. napján.

Utunk során megcsodálhattuk Beregszász, Munkács és Ungvár nevezetességeit, koszorút helyeztünk el a Vereckei-hágónál, fejet hajtottunk a Szolyvai Emlékparkban háborús hőseink emlékére.

Testvéri szeretettel fogadtak minket Dercenben. Máté Gyula polgármester úr beszélt nekünk a község életéről, Zsukovszky Miklós esperes úr pedig a református gyülekezet mindennapjairól. A Derceni Középiskola igazgatónője, Patai Marina elmondta,milyen nehéz helyzetbe került az iskola a szeptemberben hozott nyelvtörvény által. Majd egy csodás műsorral kedveskedtek nekünk a derceni gyerekek,táncoltak,verset mondtak,énekeltek,megérintették a lelkünket. Felejthetetlen a pillanat, amikor együtt énekeltük,hogy egy vérből valók vagyunk és összetartozunk! Aztán elültettük közös fáinkat és egy finom ebéddel ,derceni ízekkel láttak minket vendégül. Remek hangulat,vidám együttlét!

Mindemellett nagy örömmel tölt el minket, hogy 1.000.000,- Ft adományt sikerült összegyűjtenünk és átadnunk a Derceni Középiskola felújítására. Ezúton is köszönünk minden felajánlást és adományt! Kiemelt adományozóink: Hajdú 97 Kft. "Hajdú Hotel", Hajdú Gyógyszertár Bt. és a Castrum Termálkemping.

Tekintettel arra, hogy a nevezett iskola tervezett felújítása 2.500.000,- Ft összegbe kerül és az adományokon kívül más forrásból ezt megvalósítani nem tudják,
várjuk a további szíves adományaikat a Bocskai Alapítvány számlaszámára:10200342-34400137  (az Alapítvány adószáma: 19124801-1-09), a közleményben feltüntetve: kárpátaljai, derceni adomány.